Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Zahraničie

Sýrska tajná polícia zatkla Češku, obviňuje ju z podpory povstalcov

Nepokoje v Sýrii ilustračné foto Foto: TASR/AP

Jej rodina ani české veľvyslanectvo nemajú o nej žiadne správy.

Praha 4. júla (TASR) - Tajná polícia v Sýrii zadržala 24. júna 32-ročnú Češku Sandru Bitarovú. Žena žije v Sýrii dlhodobo. Jej rodina ani české veľvyslanectvo nemajú o nej žiadne správy. Podľa neoficiálnych informácií je obvinená z podpory opozičných povstalcov. Uviedla to v utorok Česká televízia (ČT), ktorú citoval spravodajský portál iDNES.cz.

Sandra Bitarová žije trvalo v Sýrii a pracuje v reklamnej agentúre v hlavnom meste Damask. Jej otec je Sýrčan, ona má však aj česká občianstvo. Podľa vyjadrení rodiny sa Bitarová o politiku nezaujíma, ale zatknutie môže súvisieť s jej otcom, ktorý je umierneným opozičným aktivistom a patrí medzi kritikov režimu dlhoročného sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Ženu si polícia predvolala pred necelým mesiacom, Bitarová o tom informovala českú ambasádu. "Zaznamenali sme si všetko, kam ide a podobne. Po vypočúvaní sa mala vrátiť, ale nevrátila sa," uviedla pre ČT česká veľvyslankyňa v Sýrii Eva Filipiová. Podľa jej slov je Bitarová zadržaná kvôli spolupráci s opozíciou. Tú však Asadov režim označuje ako podporu teroristov.

Sýrska polícia už Bitarovú zadržala na jeden deň aj tento rok v marci. České ministerstvo zahraničných vecí k tomu vtedy nedostalo od sýrskej strany žiadne vysvetlenie.

Hovorca ministerstva Vít Kolář v utorok vo vyhlásení uviedol, že česká ambasáda je denne v kontakte s miestnymi sýrskymi úradmi a hľadá možnosti prepustenia zadržanej ženy.

V marci 2011 sa v Sýrii začali pokojné protesty proti takmer 40-ročnej vláde Asadovej rodiny. Režim však proti demonštráciám zasahoval silou a prenasledoval predstaviteľov opozície, ktorá v dôsledku toho začala používať zbrane. Pri krvavých zrážkach zahynulo podľa aktivistov už takmer 16.000 ľudí.