Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Sýrska vláda a povstalci sa dohodli na oprave vodovodu do Damasku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo/Sushanta Das

Informoval o tom guvernér provincie Muháfazat Ríf Dimašk.

Damask 12. januára (TASR) - Sýrska vláda a zástupcovia protivládnych povstalcov uzavreli dohodu o podmienkach opravy bojmi poškodeného vodovodu, ktorým sa z prameňa Ajn al-Fidža vodou zásobuje mesto Damask a okolie. Informoval o tom guvernér provincie Muháfazat Ríf Dimašk.

Guvernér potvrdil, že povstalci, ktorí dobyli časť údolia Baradá, súhlasili, že umožnia skupine odborníkov, aby opravením poškodenej infraštruktúry obnovili dodávku vody pre Damask a okolie.

Dodávky vody pre Damask sú prerušené od 22. decembra a mestu momentálne chýba 80 percent obvykle dodávaného objemu vody. Obyvatelia mesta sú odkázaní buď na stále sa zmenšujúce zásoby vody, alebo ju získavajú z podzemných zdrojov alebo z dopravných cisterien. Zo zodpovednosti za narušenie dodávok pitnej vody pre Damask sa navzájom obvinili obe strany ozbrojeného konfliktu.

Podľa sýrskych vládnych zdrojov povstalci z Frontu an-Nusra nielen výbuchmi poškodili hlavné vodovodné vedenie, ale ho aj znečistili ropnými produktmi.

Uplynulý víkend vypukli v údolí Baradá prudké boje medzi vládnymi silami a povstaleckými jednotkami. Predchádzali tomu rokovania o sprístupnení vodných zdrojov v údolí, ktoré sa však vtedy skončili neúspechom.

Sýrska vláda sa následne listom obrátila na Bezpečnostnú radu OSN, ktorú upozornila, že pripraviť civilné obyvateľstvo o vodu je podľa medzinárodného práva vojnový zločin. K svojmu listu vláda pripojila aj baradskú deklaráciu, ktorou povstalci vyzvali vládu, aby zastavila boje a odstúpila.