Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Sýrska vládna armáda prerušila bojové operácie vo Východnej Ghúte

Ilustračné foto. Foto: TASR AP

Oznámenie o zastavení paľby prišlo len niekoľko hodín po tom, ako ruské ministerstvo obrany informovalo, že so sýrskou opozíciou sa podarilo dosiahnuť dohodu o spôsobe fungovania zóny deeskalácie.


Bejrút 22. júla (TASR) - Sýrske armádne velenie dnes oznámilo, že prerušilo všetky svoje bojové operácie vo viacerých oblastiach v blízkosti hlavného mesta Damask. Súčasne však varovalo, že si vyhradzuje právo reagovať na každý útok protivládnych ozbrojencov. Informovala o tom agentúra AP.

Vo vyhlásení sýrskeho velenia, ktoré zverejnila štátna televízia, sa uvádza, že vládna armáda prerušila svoje vojenské operácie dnes napoludnie miestneho času. Bližšie podrobnosti nie sú známe,

Oznámenie o zastavení paľby prišlo len niekoľko hodín po tom, ako ruské ministerstvo obrany informovalo, že so sýrskou opozíciou sa podarilo dosiahnuť dohodu o spôsobe fungovania zóny deeskalácie vo Východnej Ghúte. Táto dohoda o tom je výsledkom rokovaní ruských vojenských expertov s predstaviteľmi sýrskej opozície, ktoré sa konali v Káhira za sprostredkovania egyptskej strany.

Vo vyhlásení ruského rezortu citovaného agentúrou TASS sa uvádza, že danými dokumentmi sú určené hranice zón deeskalácie, rozmiestnenia a právomocí síl kontrolujúcich dodržiavanie dohody o znížení vojenského napätia, ako aj trasy pre dodávky humanitárnej pomoci a voľný pohyb civilistov.

TASS spresnil, že dohoda o vytvorení zón deeskalácie bola dosiahnutá 4. mája, pričom bola jedným z výsledkov schôdzky v kazašskej Astane. Agentúra AP uviedla, že plán na vytvorenie zón deeskalácie bezprostredne podporili Rusko a Irán, ktoré v sýrskom konflikte podporujú sýrskeho prezidenta Bašára Asada, i Turecko stojace na strane protivládnych povstalcov.

Dohoda predpokladá v Sýrii vytvorenie štyroch zón deeskalácie: v Idlibe, v oblasti severne od Homsu, vo Východnej Ghúte a na severe Sýrie. Na základe výsledkom americko-ruskej schôdzky z 7. júla v Hamburgu bolo oznámené vytvorenie ďalšej zóny deeskalácie, a to na juhu Sýrie - v provinciách Dará, Kunajtra a Suwajdá.

Opoziční aktivisti informovali, že po ranných náletoch panuje vo Východnej Ghúte pokoj.