Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Sýrska vojna si vyžiadala milión zranených, v krajine sa šíria choroby

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Počas občianskej vojny v Sýrii utrpel zranenia už viac ako milión ľudí. Z dôvodu trvalého zlyhania základných dodávok liekov pre pacientov sa v regióne konfliktu šíria choroby.

Bejrút 19. decembra (TASR) - Počas občianskej vojny v Sýrii utrpel zranenia už viac ako milión ľudí. Z dôvodu trvalého zlyhania základných dodávok liekov pre pacientov sa v regióne konfliktu šíria choroby. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na informácie od predstaviteľky Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v Sýrii.

Miera zaočkovania sýrskeho obyvateľstva zaznamenala prepad oproti 90 percentám zaočkovanej populácie pred konfliktom na 52 percent v tomto roku. Zdravotné komplikácie spôsobuje ľuďom aj kontaminovaná voda, prostredníctvom ktorej sa šíri hepatitída a týfus, uviedla vo štvrtkovom rozhovore pre Reuters predstaviteľka WHO v Sýrii Elizabeth Hoffová.

"V Sýrii sa ako priamy dôsledok vojny nachádza milión zranených ľudí. Môžete ich vidieť pri prechode krajinou. Uvidíte veľa ľudí po amputácii," povedala Hoffová, podľa ktorej je práve to najväčším problémom. Liečba chorôb a zranení je v dôsledku zrúteného zdravotného systému krajiny, kde je vyše polovica nemocníc mimo prevádzky, nerovnomerná.

Vláda prezidenta Bašára Asada bráni vstupu lekárskych pomôcok, akými sú obväzy a injekčné striekačky, do zón kontrolovaných povstalcami, vysvetlila Hoffová. Damask podľa humanitárnych pracovníkov argumentuje tým, že zásoby by sa dostali do rúk povstalcov.

Tento rok zaznamenali podľa nej v Sýrii vyše 6500 prípadov týfusu a 4200 detí sa nakazilo osýpkami, ktoré sú pre sýrske deti najsmrteľnejšou chorobou. V niektorých vládou blokovaných oblastiach bez prístupu lekárskej starostlivosti sa podľa sýrskych aktivistov pre zlé hygienické podmienky šíri tuberkulóza.

Sýrska občianska vojna sa začala v marci 2011 prodemokratickým hnutím, ktoré prerástlo do ozbrojeného povstania proti prezidentovi Bašárovi Asadovi a vyvolalo viaceré regionálne konflikty. Podľa OSN zahynulo vo vojne už približne 200.000 ľudí.