Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Sýrske centrum: Izraelské útoky zasiahli pozície sýrskej armády

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Podľa zdrojov z prostredia spravodajských služieb má Irán v niektorých oblastiach Sýrii silnú vojenskú prítomnosť.

Damask 19. apríla (TASR) - Izraelské útoky sa v piatok zamerali na pozície sýrskej armády na juhu krajiny, uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámí Abdal Rahmán. TASR sa odvoláva na agentúru AFP.

Podľa neho boli útoky, ktoré pripísal Izraelu, "zamerané na radarové zariadenie sýrskej armády" medzi provinciami Suvajda a Dará. V ten istý deň Izrael podľa amerických médií zaútočil na Irán v rámci odvety za jeho víkendový útok.

Podľa zdrojov z prostredia spravodajských služieb má Irán v niektorých oblastiach Sýrii silnú vojenskú prítomnosť. Údajne sa tam nachádza aj sieť podzemných základní milícií podporovaných Iránom.

V uplynulom období Izrael podnikol vo vládou kontrolovaných častiach Sýrie stovky útokov. K priamej zodpovednosti za ne sa hlási len zriedkavo. Opakovane však deklaruje, že útočí na základne militantných skupín spojených s Iránom. Je ním napríklad libanonský Hizballáh, ktorý na podporu armády sýrskeho prezidenta Bašára Asada vyslal tisíce bojovníkov.

Údery izraelskej armády na Hizballáh sa zintenzívnili po vypuknutí vojny v palestínskom Pásme Gazy po útoku na Izrael zo 7. októbra 2023.