Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Sýrske demokratické sily dobyli Rakku

Rakka Foto: TASR/AP

Približne 3250 ľudí zahynulo počas bojov o mesto Rakka medzi Američanmi podporovanými Sýrskymi demokratickými silami (SDF) a Islamským štátom (IS), SDF dnes získali nad Rakkou kontrolu.

Bejrút 17. októbra (TASR) - Američanmi podporované Sýrske demokratické sily (SDF) získali dnes plnú kontrolu nad severosýrskym mestom Rakka, niekdajšou baštou teroristickej organizácie Islamský štát (IS).

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne.



Boje v Rakke si vyžiadali 3250 životov, tretinu obetí tvoria civilisti


Približne 3250 ľudí zahynulo počas štyroch mesiacov bojov medzi Američanmi podporovanými Sýrskymi demokratickými silami (SDF) a džihádistickou organizáciou Islamský štát (IS) v sýrskej Rakke, niekdajšej bašte týchto islamistov. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Londýne.

Medzi zabitými je minimálne 1130 civilistov, povedal pre agentúru DPA šéf SOHR Rámí Abdal Rahmán. Stovky ďalších osôb sú podľa neho nezvestné.

Američanmi podporované SDF získali dnes plnú kontrolu nad severosýrskym mestom Rakka. Podľa svedka SOHR bojovníci SDF dnes už oslavovali v uliciach, skandovali slogany zo svojich áut a vztýčili vlajku na miestnom štadióne.

Rakka bola svojho času hlavným mestom samozvaného kalifátu Islamského štátu. Jednotky SDF na ňu útočia od začiatku júna. Bitka o Rakku sa v júni začala ťažkými pouličnými bojmi za súčasného intenzívneho leteckého bombardovania a delostreľby jednotiek Spojenými štátmi vedenej koalície.

Boje sa vliekli dlhý čas vzhľadom na silný odpor militantov, ale aj prítomnosť civilného obyvateľstva, ktoré uviazlo v obliehanom meste.