Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Sýrske lietadlá útočili na metropolu Islamského štátu, vyše 20 obetí

Ilustračné foto: TASR/AP

Medzi vyše dvoma desiatkami obetí sú aj tri deti, informovalo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva s odvolaním sa na správy aktivistov-

Bejrút 25. novembra (TASR) - Najmenej 23 civilistov prišlo dnes o život pri náletoch sýrskeho letectva na mesto Rakka, metropolu samozvaného kalifátu, ktorý vyhlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS).

Sýrske letectvo podniklo v Rakke minimálne desať náletov. Zasiahnuté bolo rušné trhovisko neďaleko miestneho múzea a priemyselná štvrť.

Medzi vyše dvoma desiatkami obetí sú aj tri deti, informovalo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) s odvolaním sa na správy aktivistov. Iná monitorovacia skupina Lokálne koordinačné výbory (LCC) hovorí o najmenej 15 mŕtvych.

Lietadlá sýrskej armády, ako aj Spojenými štátmi vedená koalícia útočia na Rakku opakovane, ale dnešné nálety boli mimoriadne intenzívne, uviedla agentúra AP.

Pred vypuknutím občianskej vojny bola vyše 200-tisícová Rakka, ležiaca na brehu rieky Eufrat, šiestym najväčším mestom Sýrie. Tento rok mesto ovládli extrémisti z organizácie Islamský štát (IS), ktorí z neho urobili hlavné mesto svojho "kalifátu", vyhláseného na rozsiahlych obsadených územiach Sýrie a Iraku.