Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 6. jún 2024Meniny má Norbert
< sekcia Zahraničie

Sýrske lietadlo prevážalo muníciu ruskej výroby

Moskva dnes obvinila Ankaru z ohrozenia životov a bezpečnosti ruských občanov, ktorí boli na palube Airbusu A-320. Foto: TASR/AP

Podľa slov tureckého premiéra išlo o zásielku ruskej komory pre priemysel a chémiu adresovanú sýrskemu ministerstvu obrany.

Istanbul 11. októbra (TASR) - Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan dnes povedal, že sýrske dopravné lietadlo, ktoré v stredu turecké stíhačky prinútili pristáť v Ankare, prevážalo muníciu ruskej výroby a vojenskú výzbroj určenú pre sýrske ministerstvo obrany.

Premiér na tlačovej konferencii prenášanej v priamom prenose ostro odsúdil prepravu vojenského materiálu cez turecký vzdušný priestor. Podľa jeho slov išlo o zásielku ruskej komory pre priemysel a chémiu adresovanú sýrskemu ministerstvu obrany. Všetok zhabaný materiál teraz turecké orgány detailne skúmajú.

Turecké stíhačky F-16 eskortovali sýrsky Airbus A320, ktorý smeroval s 35 cestujúcimi z Moskvy do Damasku, a prinútili ho pristáť v stredu večer na letisku Esenboga v tureckom hlavnom meste. Príkaz na pristátie vydali turecké orgány na základe upozornenia tajnej služby, ktoré dostali, a časť nákladu lietadla skonfiškovali.

Turecko sa diplomatickými kanálmi ohradilo u Ruska aj u Sýrie proti porušeniu medzinárodných dohôd o leteckej doprave.

Turecké médiá blízke vláde dnes informovali, že zhabaných bolo 300 kilogramov prijímačov, antén a dielcov pre rakety.

Sýrske lietadlá majú rozkaz prinútiť pristáť všetky turecké lietadlá

Velenie sýrskych vzdušných síl vydalo posádkam vojenských lietadiel rozkaz, aby prinútili pristáť všetky turecké lietadlá, ktoré sa ocitnú v sýrskom vzdušnom priestore. Informovala o tom dnes ruská agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na libanonský denník ad-Dijár.

Rozkaz velenia sýrskej armády je odpoveďou na vynútené pristátie sýrskeho lietadla v Turecku. Turecko, ako sa píše v libanonskom denníku, zakázalo svojim lietadlám lietať za hranicu so Sýriou.

Incident má dohru aj na diplomatickej pôde: Moskva dnes obvinila Ankaru z ohrozenia životov a bezpečnosti ruských občanov, ktorí boli na palube Airbusu A-320. Turecká strana vynútené pristátie na letisku v Ankare zdôvodnila spravodajskými informáciami, že lietadlo preváža vojenský materiál, čo Rusko poprelo.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí požiadalo Ankaru o vysvetlenie incidentu s lietadlom, ako aj faktu, že ruským diplomatom neumožnili stretnúť sa s ruskými občanmi a poskytnúť im pomoc. Turecký rezort diplomacie však tvrdí, že oficiálnu žiadosť o vysvetlenie z Moskvy zatiaľ nedostal.