Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Sýrske obranné sily obvinili Turecko z útoku na infraštruktúru v Sýrii

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Turecko počas víkendu útočilo na kurdské milície v severnej Sýrii a Iraku.

Damask 17. januára (TASR) - Sýrske obranné sily (SDF) v stredu uviedli, že Turecko od soboty letecky zaútočilo v Sýrii na dôležitú infraštruktúru v oblastiach, ktoré majú pod kontrolou. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Hovorca SDF spresnil, že turecké sily uskutočnili viac než 80 útokov a zasiahli 63 pozícii. Zameriavali sa najmä na civilnú infraštruktúru ako elektrárne či sklady obilia. Zranenia počas utrpelo najmenej 12 civilistov, tieto správy však nebolo možné overiť s nezávislých zdrojov.

SDF tvrdia, že bola úplne zničená jediná plynová elektráreň v severovýchodnej Sýrii a poškodená bola aj ďalšia elektráreň, ktorá zásobuje približne 930 odberateľských miest. Bez elektriny nie je možné čerpať pitnú vodu. Zničené boli dve sýpky pšenice a jeden mlyn.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) útoky na životne dôležitú infraštruktúru odsúdilo. "Ide o vojnové zločiny, ktoré turecké ozbrojené sily páchajú v oblasti, kde žije viac než päť miliónov Sýrčanov," uviedol šéf SOHR.

Turecko počas víkendu útočilo na kurdské milície v severnej Sýrii a Iraku. Reagovalo na zrážky s bojovníkmi Strany kurdských pracujúcich (PKK), pri ktorých na severe Iraku prišlo o život najmenej deväť tureckých vojakov.

Ankara v týchto oblastiach pravidelne útočí na ciele, ktoré sú podľa nej spojené s PKK. Tá je v Turecku zakázaná, pretože od 80. rokov minulého storočia vedie povstanie proti tureckej vláde.