Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Sýrske rozhovory v Moskve sa skončili, strany budú rokovať ďalej

Bašár Asad Foto: TASR/AP

Zástupcovia sýrskeho prezidenta Bašára Asada a predstavitelia opozície sa zhodli na pokračovaní rokovaní.

Moskva 29. januára (TASR) - Zástupcovia sýrskeho prezidenta Bašára Asada a predstavitelia opozície sa dohodli na uskutočnení ďalšieho kola rozhovorov v Moskve, zameraných na ukončenie štvorročného vojnového konfliktu v Sýrii. Informoval o tom dnes sprostredkovateľ rokovaní Vitalij Naumkin.

Presný termín nových rokovaní ešte nebol stanovený.

"Bolo by naivné očakávať, že strany (konfliktu) vyriešia všetky problémy počas svojich úplne prvých konzultácií," dodal Naumkin, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

Rozhovory skupín sýrskej opozície, medzi ktorými však chýba sýrska národná koalícia podporovaná Západom, a zástupcov Asadovej vlády sa začali vďaka ruskej iniciatíve, ktorej cieľom bolo práve oživenie uviaznutých mierových snáh.

Naumkin informoval, že väčšina účastníkov sa dohodla na sérii bodov známych ako Moskovské zásady, ktoré zahŕňajú nezávislosť a jednotu Sýrie, odmietanie zahraničnej intervencie a boj proti terorizmu.

Hlavná sýrska politická opozícia, západom podporovaná Národná koalícia sýrskych revolučných a opozičných síl, odmietla stretnutie v Moskve s tvrdením, že sa zúčastní len na rokovaniach, ktoré budú viesť k odchodu Asada.

Na rozhovoroch v Moskve sa v pondelok a utorok (26. a 27. januára) zúčastnilo vyše 30 zástupcov sýrskej opozície, a keď sa k nim v stredu pripojili vyslanci Damasku, opozícia im predložila zoznam záležitostí na vyriešenie.