Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Sýrske jednotky dobyli pahorky a dediny na juhozápade Aleppa

Sýrčania prehliadajú obchody zničené po náletoch v Atarebe, západne od Aleppa. Foto: TASR AP

Oblasť mali pod kontrolou protivládni povstalci. Európska komisia v stredu uviedla, že situácia v Sýrii sa zhoršuje.

Bejrút 4. augusta (TASR) - Sýrske vládne jednotky sa v stredu za podpory ruského letectva znova zmocnili pahorkov a dedín ležiacich pri juhozápadnom cípe mesta Aleppo. Oblasť mali pod kontrolou protivládni povstalci. Informovali o tom v noci nadnes sýrske štátne médiá a Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Protiútok vládnych síl si od svojho začiatku v nedeľu do utorkovej polnoci vyžiadal životy 40 civilistov vrátane 22 detí, dodalo SOHR. O život prišlo aj približne 50 povstalcov a desiatky vládnych vojakov.

Vládne sily mali počas operácie za úlohu obsadiť aj dva pahorky a dve dediny, ktorých sa povstalci zmocnili dva dni pred útokom jednotiek verných prezidentovi Bašárovi Asadovi. Cieľom povstalcov bolo dobyť štvrť Ramúsa na juhozápade Aleppa, čím by armáde prerušili jej zásobovaciu trasu a súčasne by otvorili pre svoje oddiely novú prístupovú cestu do mesta.

Východná časť Aleppa bola v júli dejiskom najprudších bojov, aké mesto zažilo od roku 2012, keď sa ho zmocnili protivládni povstalci. Vládne jednotky podporované ruskými lietadlami v júli zablokovali jedinú spojnicu tejto enklávy s vonkajším svetom.

Európska komisia (EK) v stredu vo svojom vyhlásení zverejnenom v Bruseli uviedla, že situácia v Sýrii sa zhoršuje, a vyzvala začať rokovania pod vedením Ruska a USA s cieľom obnoviť vnútrosýrske rokovania o ukončení konfliktu.

EK okrem toho naliehala na OSN, aby pripravila návrh pre prechodné politické obdobie vychádzajúce z rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN a pripomienok strán sýrskeho konfliktu. Podľa EK by návrh neskôr mohol poslúžiť ako základ pre priame rokovania o Sýrii, ktoré by zorganizoval osobný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura.