Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Sýrske vojenské lietadlá bombardovali povstalecké pozície v Aleppe

Sýrsky tank v plameňoch počas bojov sýrskych povstalcov so sýrskymi vládnymi silami v Aleppe Foto: TASR/AP

Podľa svedkov boje prebiehajú vo väčšine územia Aleppa. Sýrske bezpečnostné sily potlačili dnes vzburu v miestnej hlavnej väznici, kde nasadili aj slzotvorný plyn a guľomety.

Aleppo 24. júla (TASR) - Sýrske vojenské lietadlá bombardovali dnes povstalecké pozície na východe najväčšieho mesta Aleppo ležiaceho na severe krajiny.

Oznámil to spravodajca BBC z predmestia Aleppa, podľa ktorého bombardovanie predstavuje výraznú eskaláciu bojov v oblasti.

Armádne jednotky zvádzajú tvrdé boje s povstalcami v blízkosti historického centra Aleppa, ktoré figuruje na zozname svetového dedičstva OSN.

Armáda nasadila do bojov aj útočné helikoptéry v snahe získať späť mestské štvrte, dobyté počas víkendu ozbrojencami zo Slobodnej sýrskej armády. Povstalecké pozície ostreľuje aj sýrske delostrelectvo.

Podľa svedkov boje prebiehajú vo väčšine územia Aleppa. Sýrske bezpečnostné sily potlačili dnes vzburu v miestnej hlavnej väznici, kde nasadili aj slzotvorný plyn a guľomety. Podľa správ opozičných aktivistov pritom zabili 15 väzňov.

Jednotky verné prezidentovi Bašárovi Asadovi v ostatných dňoch spustili tvrdé protiofenzívy proti povstalcom, ktorí minulý týždeň obsadili časti Aleppa i metropoly Damask. Armáda už údajne znovu dostala pod kontrolu povstalcami ovládané štvrte v hlavnom meste.