Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Sýrski Kurdi tvrdia, že musia mať zastúpenie na mierových rozhovoroch

Na archívnej snímke Kurdi bojujúci s militantmi z IS o mesto Kobané. Foto: TASR/AP Photo

Rokovania, ktoré sa majú začať 25. januára v Ženeve, sú však čoraz neistejšie z rôznych dôvodov, napríklad aj kvôli sporu okolo zostavy opozičnej delegácie.

Paríž 22. januára (TASR) - Sýrski Kurdi musia mať zastúpenie na mierových rozhovoroch v Ženeve, inak rokovania zlyhajú. Vyhlásil to dnes líder sýrskych Kurdov Sálih Muslim.

Muslim ako spolupredseda sýrskej kurdskej Strany demokratickej jednoty (PYD) takisto povedal, že jedna zo zúčastňujúcich sa opozičných skupín, Džajš al-islám, má taký istý "spôsob zmýšľania" ako teroristická sieť al-Káida a extrémistická organizácia Islamský štát (IS).

Rokovania, ktoré sa majú začať 25. januára v Ženeve, sú však čoraz neistejšie z rôznych dôvodov, napríklad aj kvôli sporu okolo zostavy opozičnej delegácie.

"Ak nebudú za rokovacím stolom niektoré strany, ktoré majú váhu v celej sýrskej záležitosti, skončí sa to rovnako ako rokovania Ženeva 2," povedal dnes Muslim pre agentúru Reuters - na mysli mal rokovania v roku 2014.

"Rokovania a politické riešenie stroskotajú, takže sa veľmi snažíme dostať za stôl každého," dodal Muslim.

Rusko chce, aby sa opozičný rokovací tím rozšíril aj o ďalších predstaviteľov, ktorí majú podľa Moskvy bližšie k jej zmýšľaniu, a v tíme chce tiež hlavnú sýrsku kurdskú stranu PYD a k nej pridružené milície YPG (Oddiely ľudovej sebaobrany).

YPG medzitým nadviazali blízke vzťahy so Spojenými štátmi a sú aj dôležitým partnerom v boji proti Islamskému štátu (IS) v Sýrii.

Saudskou Arábiou podporovaná opozičná rada uviedla, že bude bojkotovať ženevské rokovania, ak bude Rusko trvať na takejto zostave rokovacieho tímu.

Jej hlavný vyjednávač Muhammad Allúš vo štvrtok vyhlásil, že "prirodzené miesto" PYD je vo vládnej delegácii, a opozícia obvinila Kurdov, že bojujú proti povstaleckým skupinám.

Muslim odmietol tieto tvrdenia ako propagandu. Vyhlásil, že kurdské skupiny nespolupracujú so sýrskou vládou a bránia sa proti skupinám, ktoré boli kedysi napojené na radikálnych islamistov a potom sa začali vyhlasovať za umiernených.

Na otázku, či opozičná platforma, založená v decembri v Rijáde, je krokom vpred oproti predchádzajúcim opozičným delegáciám, Muslim zareagoval kritikou Allúšovej skupiny Džajš al-islám. Tú Rusko označuje za teroristické zoskupenie.

"Ich zmýšľanie je rovnaké ako zmýšľanie Frontu an-Nusra a Dáišu (Islamského štátu). Jednoznačne chcú založiť moslimský štát," dodal.

"Platforma z Rijádu akceptuje založenie islamského kalifátu. To je neprijateľné," povedal Muslim.

Sýrske mierové rozhovory sa zrejme začnú s niekoľkodňovým oneskorením

Mierové rozhovory medzi sýrskou vládou a opozičnými skupinami sprostredkované medzinárodným spoločenstvom sa zrejme začnú o niekoľko dní neskôr, než sa plánovalo. Namiesto pôvodne stanoveného termínu 25. januára by sa mohlo začať rokovať 27.-28.januára, uviedol dnes námestník ruského ministra zahraničných vecí Gennadij Gatilov.

Odklad začiatku rokovaní, ktoré sa majú konať vo švajčiarskej Ženeve, podľa Gatilova spôsobili nejasnosti týkajúce sa zloženia delegácie sýrskych opozičných skupín, informovala agentúra Reuters.

Nové kolo mierových rokovaní v Ženeve by malo znepriatelené strany doviesť k prímeriu a k dohode o vytvorení prechodnej vlády, ktorá by v Sýrii pripravila voľby. Tie by sa mali konať do 18 mesiacov od vytvorenia nového prechodného kabinetu.