Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Sýrski povstalci dobyli kľúčovú priehradu na severe

Tišrín, archívne foto Foto: internet

Priehrada je 40 metrov vysoká a má šesť vodných turbín, vyrábajúcich elektrinu pre Aleppo a ďalšie okolité oblasti.

Damask 26. novembra (TASR) - Sýrski povstalci zabrali dôležitú priehradu Tišrín na rieke Eufrat na severe krajiny. Podarilo sa im po týždňových ťažkých bojoch s vládnymi silami. Podľa agentúry DPA to dnes oznámili samotní povstalci.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva so sídlom v Londýne (SOHR) zverejnilo video zachytávajúce povstalcov, obklopených zhabanými zbraňami pri priehrade na Eufrate, ktorá sa nachádza medzi severosýrskymi provinciami Aleppo a Rakka, približne 90 kilometrov východne od mesta Aleppo.

Podľa slov povstalcov kontrola nad priehradou im poskytne tú výhodu, že budú mať ďalšiu trasu medzi oboma provinciami, ktoré obe hraničia s Tureckom.

Priehrada je 40 metrov vysoká a má šesť vodných turbín, vyrábajúcich elektrinu pre Aleppo a ďalšie okolité oblasti.

Aktivisti oznámili, že boje dnes pokračujú a vyžiadali si najmenej 14 ľudských životov, najmä na okraji metropoly Damask a v juhosýrskej provincii Dará, ktorá sa rozkladá na hraniciach s Jordánskom.

Počet obetí nedeľňajších bojov v Sýrii je 100, dodali aktivisti.

Medzitým arabské médiá hlásili, že Sýria v noci nadnes zasiahla paľbou Golanské výšiny, okupované Izraelom. Nie sú správy o zraneniach.

Podobné incidenty sa na Golanských výšinách stali aj v predchádzajúcich týždňoch, pretože násilie vo vnútri Sýrie sa rozšírilo za hranice krajiny.

Lietadlá bombardovali veliteľstvo povstalcov pri hraniciach s Tureckom

Sýrske vojenské lietadlá dnes bombardovali veliteľstvo povstalcov v blízkosti tureckých hraníc, ale minuli cieľ. Informovali o tom opoziční aktivisti v oblasti.

"Spoločné velenie Slobodnej sýrskej armády sa nachádza v škole. Zdá sa, že sýrske lietadlá ho minuli. Boli dve - jedno vyzeralo ako prieskumné. Nad oblasťou lietali hodinu," uviedol podľa agentúry Reuters aktivista Muhammad Abdalláh.

Aktivisti dodali, že do oblasti vzlietla turecká stíhačka. Tureckí predstavitelia však zatiaľ nekomentovali incident, ku ktorému došlo v sýrskej pohraničnej dedine Atíma, oproti tureckej obci Bükülmez v provincii Hatay.