Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Sýrski povstalci uniesli na Golanských výšinách 20 vojakov OSN

Foto: youtube.com

Izrael dnes v súvislosti s udalosťou vyzval Bezpečnostnú radu OSN, aby zakročila proti rozširovaniu sýrskej občianskej vojny za hranice krajiny.

Bejrút 6. marca (TASR) - Sýrski povstalci zo skupiny Mučeníci z Jarmúku zajali v oblasti Golanských výšin 20 členov mierových jednotiek OSN z Filipín a zadržiavajú ich ako rukojemníkov. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na šéfa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva so sídlom v Londýne (SOHR) Rámího Abdala Rahmána.

SOHR ďalej uviedlo, že disponuje videozáznamom, na ktorom sa rebeli vyhrážajú, že rukojemníkov neprepustia dovtedy, kým sýrsky prezident Bašár Asad nestiahne svoje jednotky z oblasti. Správu o zajatí modrých prílb podľa agentúry Reuters potvrdila aj OSN.

"Pozorovatelia OSN boli na pravidelnom zásobovacom výjazde, keď ich ozbrojenci zastavili pri stanovišti č. 58, ktoré bolo poškodené a počas uplynulého víkendu evakuované po prudkých bojoch v jeho bezprostrednej blízkosti," oznámila OSN vo svojom stanovisku.

Organizácia Human Rights Watch v tejto súvislosti uviedla, že tá istá skupina je podozrivá z popravy zajatých sýrskych vojakov, ku ktorej malo dôjsť začiatkom tohto týždňa.

Izrael dnes v súvislosti s udalosťou vyzval Bezpečnostnú radu OSN, aby zakročila proti rozširovaniu sýrskej občianskej vojny za hranice krajiny. Ruský vyslanec pri OSN Vitalij Čurkin obvinil ozbrojené skupiny, že bojmi na Golanských výšinách vyvolávajú napätie medzi Sýriou a Izraelom.

Golanské výšiny, ktoré pôvodne patrili Sýrii, Izrael obsadil v roku 1967 počas šesťdňovej vojny. Obe krajiny sú vo vojnovom stave oficiálne dodnes, nakoľko v roku 1973 podpísali iba prímerie. Sporné územie kontrolujú mierové jednotky OSN.