Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Sýrskí povstalci sa pripravujú na veľkú bitku o mesto Aleppo

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Z obchodnej a priemyselnej metropoly Sýrie podľa svedkov utiekli už tisíce ľudí, odkedy vo vyše dvojmiliónovom meste cez víkend vypukli zrážky.

Bejrút/Ženeva 27. júla (TASR) - Sýrsky režim i povstalci v noci na dnes doviedli do mesta Aleppo na severe krajiny ďalšie posily. Povstalecká Slobodná sýrska armáda sa podľa miestneho veliteľa pripravuje na veľké boje.

"Sme pripravení na matku všetkých bitiek," vyhlásil dnes Abú Umar al-Halabí v telefonáte pre agentúru DPA. K 2500 povstaleckým bojovníkom v meste sa podľa neho pridalo ďalších 3000 mužov z iných častí krajiny.

Posily do Aleppa vysielala aj armáda, ktorej vrtuľníky a delostrelectvo pokračovali v ostreľovaní oblastí obsadených povstalcami. Zrážky neutíchli ani v noci a povstalci kontrolujú viaceré cesty vedúce k letisku, uviedol Halabí.

Z obchodnej a priemyselnej metropoly Sýrie podľa svedkov utiekli už tisíce ľudí, odkedy vo vyše dvojmiliónovom meste cez víkend vypukli zrážky. Štátne médiá s odvolaním sa na bezpečnostný zdroj uviedli, že vojaci bojujú v meste s "teroristami".

Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Navi Pillayová apelovala dnes na obe strany, aby v Aleppe chránili a ušetrili civilistov. Vyjadrila tiež znepokojenie nad "pravdepodobnosťou bezprostredne hroziaceho vážneho konfliktu" v meste.

Útoky vládnych síl podľa Pillayovej pokračujú aj v ďalších veľkých sýrskych mestách, Homse a Dajr az-Zaure, pričom nepotvrdené správy hovoria o popravách a zabíjaní civilistov ostreľovačmi v Damasku. Pillayovej úrad tiež dostáva čoraz viac správ, že opoziční bojovníci mučia alebo popravujú zajatcov. Komisárka sa domnieva, že v Sýrii boli a naďalej sú páchané zločiny proti ľudskosti a vojnové zločiny, čo by mali preveriť nezávislí vyšetrovatelia.

Spojené štáty vo štvrtok vyjadrili obavy z masakry v Aleppe po správach o prípade ofenzívy vládnych síl. "Obávame sa, že budeme svedkom masakry v Aleppe, a na to sa podľa všetkého režim pripravuje," vyhlásila hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí USA.

Podľa opozičných aktivistov vo štvrtok v Sýrii zabili najmenej 200 ľudí, z nich 48 v Damasku a 31 v Aleppe.