Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Sýrski povstalci tvrdia, že kontrolujú polovicu mesta Aleppo

Foto: TASR/AP

Boje v Aleppe, najväčšom meste v Sýrii, trvajú od minulého víkendu. Armáda začala vo štvrtok do oblasti presúvať tisíce vojakov.

Damask/Bejrút 26. júla (TASR) - Povstalci v severosýrskom meste Aleppo zatiaľ podľa vlastných slov odolávajú veľkej ofenzíve vládnych jednotiek. Tvrdia tiež, že majú pod kontrolou už polovicu tejto obchodnej a priemyselnej metropoly.

"Naši revoluční bojovníci odrazili najmenej dve rozsiahle ofenzívy ozbrojených síl režimu," povedal dnes povstalecký veliteľ Abú Umar al-Halabí pre tlačovú agentúru DPA. "Kontrolujú 50 percent mesta," dodal v telefonáte.

Vyjadrenie nebolo možné nezávisle overiť, keďže pôsobenie médií v Sýrii je veľmi obmedzené, konštatovala DPA. Podľa Halabího zapojila armáda prezidenta Bašára Asada do bojov aj vojenské lietadlá, ktoré v okrajových štvrtiach bombardovali zásobovacie konvoje povstalcov.

Boje v Aleppe, najväčšom meste v Sýrii, trvajú od minulého víkendu. Armáda začala vo štvrtok do oblasti presúvať tisíce vojakov. Podľa exilových opozičných aktivistov v stredu pri zrážkach v meste zahynulo 26 ľudí vrátane mnohých detí.


Damask zachvátili pouličné boje

Pouličné boje dnes vypukli v oblasti palestínskeho utečeneckého tábora v sýrskom hlavnom meste Damask. Informovala o tom opozičná organizácia Sýrske observatórium pre ľudské práva.

"Zrážky prebiehajú v tábore Jarmúk medzi silami sýrskeho režimu a revolučnými bojovníkmi... Silné explózie a streľbu samopalov počuť po celej metropole," uviedol pre nemeckú tlačovú agentúru DPA Rami Abdel Rahman, šéf organizácie sídliacej v Londýne.

Jarmúk nebol oficiálne uznaný za utečenecký tábor. Je to časť mesta s rozlohou 2,11 kilometra štvorcového, kde žijú tisíce Palestínčanov a nachádzajú sa tam školy aj nemocnice, a žiadne stany či chatrče. Od centra Damasku je vzdialený osem kilometrov a je domovom najväčšej komunity palestínskych utečencov v Sýrii.