Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Sýrski povstalci údajne ostreľovali letisko využívané Rusmi

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Najnovšie aktivity Ruska v Sýrii sú terčom ostrej kritiky sýrskej opozície i povstaleckých skupín.


Bejrút 19. septembra (TASR) - Sýrska povstalecká skupina tvrdí, že vypálila niekoľko rakiet na letisko, ktoré v pobrežnej provincii Lázikíja využívajú ruské jednotky, informovala agentúra AP.

Vo videozázname, ktoré sa na internete objavilo v noci nadnes, povstalecká skupina Islamská armáda varuje Rusov, že "v Sýrii nebudú mať pokoj". Záznam zachytáva ozbrojencov, ako nabíjajú a potom zo svojich pozícií v horách smerom k pobrežiu vypaľujú niekoľko rakiet.

Agentúra AP uviedla, že začiatkom tohto týždňa sa objavili nové družicové zábery, ktoré zachytávajú prepravu ruských tankov, obrnených vozidiel pechoty a ďalšieho vojenského vybavenia na leteckú základňu v pobrežnej provincii Lázikíja, čím sa podľa AP potvrdili správy z USA, Izraela a ďalších štátov o zvyšovaní ruskej vojenskej prítomnosti v Sýrii.

Družicové zábery potvrdili aj veľmi intenzívnu stavebnú činnosť vrátane výstavby novej pristávacej dráhy na vojenskej základni, ktorá sa nachádza v areáli medzinárodného letiska Basila Asada v Lázikíji.

Najnovšie aktivity Ruska v Sýrii sú terčom ostrej kritiky sýrskej opozície i povstaleckých skupín. Rusko však tvrdí, že dodávky zbraní do Sýrie a vojenská pomoc sýrskej vládnej armáde sú súčasťou jeho boja proti extrémistickej organizácii Islamský štát.

Národná koalícia opozičných a revolučných síl Sýrie, ktorá má najväčšiu podporu Západu, však tento týždeň odsúdila postup Ruska a označila ho za "priamu vojenskú intervenciu" a "prejav nepriateľstva". "Ruskou intervenciou sa jej (ruské) jednotky zmenili na okupačné sily," uvádzalo sa vo vyhlásení sýrskej národnej koalície.

Rusko je najsilnejším spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada a v jeho záujme už niekoľkokrát svojím vetom zabránilo Bezpečnostnej rady OSN, aby na sýrsky režim uvalila sankcie.