Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Sýrski povstalci: V Aleppe začalo platiť prímerie dohodnuté s Ruskom

Ilustračné foto Foto: TASR AP

Zdroje blízke sýrskej vláde dohodu o prímerí potvrdili a uviedli, že povstalci majú z Aleppa odchádzať v nočných hodinách bez prítomnosti médií.

Aleppo 13. decembra (TASR) - Sýrski povstalci dnes oznámili, že dosiahli s Ruskom dohodu o prímerí v sýrskom meste Aleppo, aby bolo možné z obliehaných štvrtí evakuovať zvyšných civilistov a bojovníkov.

Právny poradca Slobodnej sýrskej armády, organizácie zastrešujúcej povstalecké frakcie, vyhlásil, že prímerie vstúpilo do platnosti dnes večer. Obyvatelia Aleppa potvrdili, že došlo k zastaveniu bojov.

Podľa slov poradcu Slobodnej sýrskej armády začnú prvú skupinu ľudí evakuovať ešte v priebehu dneška. Z východného Aleppa ich budú odvážať autobusmi, pripravených je zatiaľ prvých päť vozidiel. Niektoré pôjdu do vládou kontrolovaného západného Aleppa a niektoré odvezú ľudí do provincie Idlib kontrolovanej povstalcami.

Hovorca povstaleckej skupiny Hnutie Núra ad-Dína az-Zankího potvrdil platnosť prímeria. Povedal, že cieľom je evakuovať civilistov a povstalcov z obkľúčených oblastí Aleppa.

Zdroje blízke sýrskej vláde dohodu o prímerí potvrdili a uviedli, že povstalci majú z Aleppa odchádzať v nočných hodinách bez prítomnosti médií. Ide o podmienku vyrokovanú Ruskom ako spojencom Damasku a Tureckom, ktoré podporuje sýrskych povstalcov.



Rusko: Vojenská akcia v Aleppe sa zastavila, sýrska vláda ho má pod kontrolou

Rusko dnes oznámilo, že celá vojenská akcia vo východnom Aleppe sa zastavila a sýrska vláda má mesto teraz pod kontrolou. Povedal to ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin ku koncu mimoriadneho zasadnutia jej Bezpečnostnej rady.

"Podľa najnovších informácií, ktoré sme dostali za poslednú hodinu, sa všetky vojenské akcie vo východnom Aleppe skončili."

Podľa Čurkina sa evakuácia z východného Aleppa už začala a ľudia kráčajú dohodnutými koridormi smerom na miesta, ktoré si sami dobrovoľne vybrali, napríklad do provincie Idlíb.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun dnes už skôr oznámil, že sýrske opozičné sily ovládajú už len päť percent východného Aleppa a OSN dostala "spoľahlivé správy", podľa ktorých civilisti zomierajú pri intenzívnom bombardovaní provládnymi silami a pri urýchlených popravách.

Pan Ki-mun povedal na dnešnom mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN, že šéf organizácie pre ľudské práva dostal správy, podľa ktorých civilistov, vrátane žien a detí, zhromažďujú v štyroch štvrtiach Aleppa a potom ich zabíjajú.

Podľa slov Pan Ki-muna je "zbožným želaním" veriť v to, že úspešný postup sýrskej armády vyrieši krízu v Sýrii, a vyzval na okamžité ukončenie násilia všetkými stranami konfliktu.

Generálny tajomník potvrdil, že medzi týmito stranami prebiehajú rozhovory o dohode o evakuácii civilistov aj povstalcov, ktorú vyrokovalo Rusko a Turecko.

"Podporujeme tieto snahy a sme pripravení pomôcť s napĺňaním takejto dohody a s dohliadaním na jej realizáciu, čo sa podľa našich informácií začne už veľmi skoro," povedal šéf OSN.

Vysokopostavený predstaviteľ tureckej vlády povedal, že prímerie vstúpilo do platnosti dnes o 18.00 h miestneho času (17.00 h SEČ) a aktivisti aj obyvatelia vo východnom Aleppe potvrdili, že boje sa zastavili.

Tento turecký predstaviteľ tiež vyhlásil, že dohoda sa týka evakuácie civilistov a "umiernených povstalcov" s ľahkými zbraňami.

Podľa tureckého predstaviteľa dohodu zdržiavalo naliehanie Ruska, že militanti zo skupiny Džabhat Fath aš-Šám (bývalého Frontu an-Nusra) napojenej na al-Káidu by mali byť zatknutí.

Zdroj zo sýrskej vlády uviedol, že sýrska armáda zrejme v stredu alebo vo štvrtok vyhlási mesto za dobyté, čo je pre vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada obrovským víťazstvom.

Aleppo, pred vojnou najväčšie sýrske mesto, bolo jediným veľkomestom stále čiastočne kontrolovaným opozíciou. Pád východného sektora, ovládaného dosiaľ povstalcami, nahrá Asadovmu tvrdeniu, že je jediným životaschopným vládcom krajiny.

Sýrski aktivisti: Vláda zadržala 6000 tínedžerov a mužov na úteku z Aleppa

Sýrski aktivisti dnes oznámili, že vládne sily zadržali od polovice novembra 6000 dospievajúcich chlapcov a mužov, pokúšajúcich sa ujsť pred útokom na povstalcami kontrolované východné Aleppo.

Organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii s odvolaním sa na svoje kontakty v sýrskych bezpečnostných kruhoch dnes uviedla, že zadržaných nútia ísť do vojenskej služby. Sýria má zákony o povinnej vojenskej službe.

Sýrska armáda trpí vážnym nedostatkom vojakov a musí sa spoliehať na milície z Iraku, Iránu, Libanonu a Afganistanu.

SOHR informovalo, že zadržaní sú podozriví z vyhýbania sa vojenskej službe. A dodalo, že predstavitelia úradov pátrajú po mužoch s oholenými tvárami, ktorí zrejme bojovali na strane povstalcov.