Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Sýrski povstalci využívajú vo vojne aj deti

Pracovníci organizácie hovorili s piatimi chlapcami vo veku 14 až 16 rokov, ktorí povedali, že pracovali s povstalcami v južnej provincii.

Bejrút 29. novembra (TASR) - Sýrski povstalci bojujúci za zvrhnutie prezidenta Bašára Asada posielali do boja deti a využívajú chlapcov vo veku len 14 rokov na prepravu zbraní a zásob. Uviedla to dnes organizácia pre ľudské práva Human Rights Watch (HRW).

Pracovníci organizácie hovorili s piatimi chlapcami vo veku 14 až 16 rokov, ktorí povedali, že pracovali s povstalcami v južnej provincii Dará, stredosýrskom regióne Homs a pri severnej hranici s Tureckom.

Traja z nich, všetci 16-roční, podľa vlastných slov nosili zbrane a jeden vypovedal, že sa zúčastnil na útočných operáciách. Dvaja ďalší, ktorí majú 14 a 15 rokov, podporovali bojové jednotky prieskumom alebo prepravou zbraní a zásob.

Podľa Medzinárodného trestného súdu (ICC) je verbovanie detí mladších ako 15 rokov alebo ich využívanie pri bojoch vojnovým zločinom. Dohovor OSN o právach dieťaťa požaduje od štátov, aby zaistili, že ľudia mladší ako 18 rokov nie sú verbovaní ani využívaní pri ozbrojených konfliktoch.

"Všetci sledujú sýrsku opozíciu, aby dokázala, že sa snaží chrániť deti pred strelami a bombami namiesto toho, aby ich vystavovala nebezpečenstvu," uviedla zástupkyňa HRW Priyanka Motaparthyová.

Povstaleckých veliteľov vyzvala, aby sa dôrazne a verejne zaviazali nevyužívať deti pri svojich aktivitách a aby si overili vek mladých ľudí predtým, ako im dovolia vstúpiť do radov svojich jednotiek.

"Nosil som kalašnikov... Strieľal som na kontrolné stanovištia... aby sme ich dobyli a získali zbrane," povedal 16-ročný chlapec z mesta Homs. "Učili nás, ako strieľať, ako rozložiť a zložiť zbraň," uviedol pre HRW s tým, že do boja sa prihlásil dobrovoľne spolu so starším bratom a ďalšími príbuznými.

"Úloha, ktorú ste plnili, záležala na vás," uviedol ďalší chlapec z Homsu. "Ak máte statočné srdce, pošlú vás (útočiť) na kontrolné stanovištia," povedal a dodal, že po niekoľkých mesiacoch ho velitelia poslali preč z jednotky vzhľadom na jeho nízky vek.

Centrum pre dokumentovanie porušovania ľudských práv v Sýrii, opozičná monitorovacia skupina, zdokumentovalo smrť najmenej 17 detí, ktoré bojovali s povstaleckou Slobodnou sýrskou armádou. Mnohé ďalšie utrpeli vážne zranenia a niektoré majú trvalé zdravotné následky, uviedla HRW.

Skupiny pre ľudské práva uvádzajú, že počas 20-mesačného povstania proti Asadovmu režimu sa mohli vojnových zločinov, ako sú mučenie alebo popravy bez súdu, dopustiť vládne sily i povstalci. Väčšinu obvinení vznášajú proti ozbrojeným silám vlády.