Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Sýrsky minister zahraničných vecí rokuje s Rusmi a Iránčanmi

Zľava ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, americký šéf diplomacie John Kerry a ich saudskoarabský partner Ádil Džubajrí pred trojstranným rokovaním so saudskoarabským partnerom Ádilom Džubajrom v katarskom Dauha 3. augusta 2015. Foto: TASR/AP

Irán i Rusko sú spojencami sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorému poskytujú vojenskú a finančnú podporu.

Dubaj 4. augusta (TASR) - Sýrsky minister zahraničných vecí Walíd Mualim pricestoval dnes do iránskeho hlavného mesta Teherán, kde sa zúčastní na rozhovoroch s tamojšími a ruskými činiteľmi ohľadom ukončenia štyri roky trvajúcej občianskej vojny vo svojej krajine. Oznámila to agentúra Reuters.

Mualim sa dnes večer stretne s osobitným vyslancom Kremľa pre Blízky východ Michailom Bogdanovom, v stredu má naplánované rokovanie so šéfom iránskej diplomacie Mohammadom Džavádom Zarífom.

Irán i Rusko sú spojencami sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorému poskytujú vojenskú a finančnú podporu, zatiaľ čo USA a niektorí ich spojenci z oblasti Perzského zálivu trvajú na tom, aby Asad v prospech riešenia situácie opustil svoj prezidentský úrad.

Hoci sa Irán a svetové mocnosti pod vedením USA dopracovali 14. júla k prelomovej jadrovej dohode, obe strany zároveň zdôraznili, že ich politiku v regióne nezmení. Mualim 24. júla znovu ubezpečil svoju vládu, že iránska podpora Damasku bude pokračovať aj po uzavretí dohody.

Americký minister zahraničných vecí John Kerry, jeho saudský náprotivok Ádil Džubajr a ruský rezortný kolega Sergej Lavrov počas pondelňajšieho stretnutia v katarskej Dauhe "potvrdili potrebu politického riešenia (sýrskeho občianskeho) konfliktu a dôležitú úlohu opozičných skupín v tomto procese".