Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Sýrsky prezident Bašár Asad obvinil Turecko z krviprelievania v Sýrii

Sýrsky prezident Bašár Asad Foto: TASR/AP Photo

Podľa sýrskeho lídra je turecký premiér Tayyip Erdogan zodpovedný za náboženskú agendu, zabíjanie a demokratické deficity v štátoch Perzského zálivu.

Ankara 4. júla (TASR) - Sýrsky prezident Bašár Asad obvinil Turecko z podpory síl, ktoré sa ho snažia zvrhnúť, a zasahovania do vnútorných vecí jeho krajiny. Turecký premiér Tayyip Erdogan podľa neho spravil z Turecka účastníka krviprelievania v Sýrii. Asad to uviedol pre dnešné vydanie tureckého denníka Cumhuriyet.

"Turecko poskytlo všetky druhy logistickej podpory teroristom zabíjajúcich našich ľudí," povedal Asad.

Sýrsky líder ďalej obvinil tureckého premiéra z "pokrytectva", keďže podľa jeho slov presadzuje v regióne náboženskú agendu a presviedča Damask k zavedeniu politických reforiem, a zároveň ignoruje zabíjanie a demokratické deficity v štátoch Perzského zálivu.

V prvej časti rozhovoru publikovanom v utorok Asad uviedol, že ho mrzí zostrelenie tureckého lietadla minulý mesiac. Zopakoval pritom oficiálny postoj Damasku, že sýrske sily nepoznali príslušnosť vojenského lietadla v čase zostrelenia.

Turecký minister zahraničných vecí Ahmet Davutoglu v reakcii odmietol Asadove vyjadrenia ako lži a uviedol, že neverí v jeho ľútosť nad zostrelením stroja.