Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Syrskyj: Situácia na východe Ukrajiny je zložitá a napätá

Na archívnej snímke veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Olexandr Syrskyj (vľavo) a šéf vojenskej tajnej služby (GUR) Kyryl Budanov. Foto: TASR/AP

Podľa Syrského ukrajinskí vojaci v oblasti Avdijivky za posledných 24 hodín odrazili 29 útokov ruských jednotiek.

Kyjev 14. februára (TASR) - Novovymenovaný hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj po návšteve východnej Ukrajiny uviedol, že situácia na frontovej línii je nestabilná. V stredu o tom informovala agentúra AFP.

"Operačné prostredie je mimoriadne zložité a napäté. Ruskí okupanti naďalej zvyšujú svoje úsilie a majú početnú prevahu v personáli,"
uviedol Syrskyj vo vyhlásení na sociálnych sieťach. Podľa neho ruskej armáde nezáleží na stratách a naďalej uplatňuje taktiku "mäsových útokov". Ukrajinci takto označujú taktiku ruskej armády, keď veliteľ stanoví ako cieľ dobyť nejaké územie bez ohľadu na straty na životoch

Syrskyj spolu s ministrom obrany Rustemom Umerovom v stredu absolvovali pracovnú návštevu vojenských jednotiek a divízií, ktoré držia obranu v okolí miest Avdijivka a Kupiansk.

Podľa Syrského ukrajinskí vojaci v oblasti Avdijivky za posledných 24 hodín odrazili 29 útokov ruských jednotiek. Ruská armáda aktívne využíva aj letectvo a útočí navádzanými leteckými bombami, dodal ukrajinský generál v statuse na sociálnej sieti Telegram. Doplnil pritom, že Ukrajina prijíma všetky možné opatrenia, aby minimalizovala straty a zachovala životy svojich vojakov.

Umerov a Syrskyj si počas pracovnej návštevy vypočuli hlásenia veliteľov brigád, taktických skupín a skupín, ktoré vedú obranné akcie. Analyzovali dostupné zdroje a potreby ukrajinských jednotiek. Následne bolo prijatých niekoľko rozhodnutí zameraných na posilnenie bojových schopností ukrajinských jednotiek a zabránenie nepriateľským akciám.

"Robíme všetko pre to, aby sme zabránili nepriateľovi v postupe do hĺbky nášho územia a udržali obsadené pozície. Napriek zložitej situácii ukrajinské obranné sily spôsobujú nepriateľovi značné straty," konštatoval Syrskyj.