Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Csanád Szegedi, vylúčený z Jobbiku, navštevuje židovskú univerzitu

Csanád Szegedi Foto: TASR/AP

O bývalom členovi radikálnej strany Jobbik, ktorá je známa svojou protirómskou a protižidovskou rétorikou, vysvitlo v júni, že jeho stará matka bola židovského pôvodu.

Budapešť 31. augusta (TASR) – Europoslanec Csanád Szegedi, ktorého vylúčili z poslaneckého klubu opozičného ultrapravicového Hnutia za lepšie Maďarsko-Jobbik, sa zapísal na Slobodnú univerzitu židovských vied. Informoval o tom dnes maďarský denník Magyar Hírlap.

Szegedi, ktorý po vypuknutí kauzy okolo svojho židovského pôvodu vystúpil z Jobbiku, podľa denníka už chodí na prednášky a navštívil aj starobudínsku (Óbuda) synagógu.

Magyar Hírlap pripomenul, že bývalý politik Jobbiku známy radikálnymi názormi sa stretol s hlavným rabínom Jednotnej maďarskej židovskej náboženskej obce Slomóom Kövesom. Ospravedlnil sa mu pritom za všetky svoje vyhlásenia, ktoré prípadne mohli pobúriť maďarských židov.

"Povedal, som mu tiež, že ešte v tomto roku navštívim Osvienčim a vzdám poctu obetiam," cituje denník Szegediho vyjadrenie po návšteve rabína.

O bývalom členovi radikálnej strany Jobbik, ktorá je známa svojou protirómskou a protižidovskou rétorikou, vysvitlo v júni, že jeho stará matka bola židovského pôvodu.

Vedenie strany sa vtedy zastalo Szegediho, ktorý bol zvolený za predsedu boršodskej župnej organizácie Jobbiku. Šéfovia strany zdôraznili, že Szegediho pôvod je dôkazom, že strana nie je antisemitská. Medzičasom sa však aj vplyvom určitej kompromitujúcej zvukovej nahrávky, ktorú zverejnili Szegediho župní stranícki rivali, viacerí radikálnejší členovia Jobbiku vyjadrili, že im prekáža jeho pôvod.

Szegedi sa zviditeľnil už na zasadnutí parlamentu kontroverzným správaním v roku 2009, keď na ustanovujúcu schôdzu EP prišiel v uniforme Maďarskej gardy. Okrem toho v Štrasburgu 18. januára 2010 navrhol dočasné vylúčenie Slovenskej republiky z Európskej únie. Dôvodom jeho návrhu bol slovenský jazykový zákon.