Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Szijjártó bude v Maroku rokovať o predchádzaní migrácie z Afriky

Na archívnej snímke Péter Szijjártó. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Szijjártó Maroko označil za jeden z pilierov africkej stability a jednu z hlavných bášt severoafrickej obrannej línie Európy.

Budapešť 15. novembra (TASR) - Kvôli extrémne rýchlo rastúcej populácii Afriky, zvyšujúcemu sa počtu ozbrojených konfliktov a nedostatku investícií a rozvoja smerujú z Afriky do Európy čoraz násilnejšie migračné vlny. Vyhlásil to v stredu na Facebooku maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. V snahe predchádzať migrácii odcestoval do Maroka, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"Jedným z predpokladov európskej bezpečnosti je africká bezpečnosť a stabilita. Najlepším spôsobom, ako zastaviť migráciu, je odstrániť príčiny, ktoré ju spúšťajú, takže Európa musí vybudovať skutočné partnerstvo a účinnú spoluprácu s krajinami, ktoré môžu zaručiť stabilitu v Afrike," napísal Szijjártó.

Maroko označil za jeden z pilierov africkej stability a jednu z hlavných bášt severoafrickej obrannej línie Európy. "S efektívnou spoluprácou s Marokom a dobre cielenými africkými rozvojovými programami môžeme dosiahnuť náš strategický cieľ, ktorým je zastaviť migračné vlny z Afriky do Európy," dodal minister zahraničných vecí.

Server 24.hu pripomenul, že šéf maďarskej diplomacie tieto myšlienky vyslovil už pred dvoma rokmi počas návštevy svojho marockého kolegu Násira Búritu v Budapešti.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)