Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Maďarský minister: Európa v otázke migrantov nemá na výber

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó Foto: TASR/AP

Odmietol európsku politiku korektnosti, ktorá charakterizovala konanie Európy v uplynulom roku migračnej krízy.

Budapešť 17. januára (TASR) - Európa v otázke migrantov nemá na výber, reagoval dnes v Budapešti minister zahraničných vecí Péter Szijjártó na vyhlásenie rakúskeho spolkového kancelára Wernera Faymanna o zmene politiky otvorených dverí svojej krajiny.

Vo vyhlásení, ktoré maďarský rezort diplomacie poskytol pre TASR, Szijjártó rakúske kroky komentoval slovami: "Radšej neskôr ako nikdy."

Maďarský minister odmietol európsku "politiku korektnosti", ktorá charakterizovala konanie Európy v uplynulom roku migračnej krízy a ktorá podľa jeho slov nie je korektná. Táto politika totiž podľa jeho slov nehovorí o tom, čo každý vidí, ale zamlčuje skutočnosť, pričom kritizuje tých, čo hovoria pravdu.

"Maďarsko od začiatku hovorí to, čo si myslí. Vysvitlo, že kritika Maďarska bola neopodstatnená a že jedinou cestou je maďarská cesta. Ilegálnym migrantom musíme pomôcť v tom, aby sa mohli vrátiť k svojmu pôvodnému životu vo svojej rodnej vlasti, a nie poskytnúť im nový európsky život," píše sa vo vyhlásení šéfa maďarského rezortu diplomacie.

Návrh rakúskeho kancelára obmedziť prístup k finančným zdrojom Európskej únie v prípade krajín, ktoré odmietajú migrantov, Szijjártó označil za podlé vydieranie a dôrazne ho odmietol. "Maďarsko splnilo podmienky, na základe ktorých má právo na európske zdroje financií, s tým ilegálna migrácia nemá nič spoločné," zdôraznil.

"Ak európski lídri venujú svoj čas vzájomnému vydieraniu, oslabujú tým Európu, čo je neprípustné a neprijateľné. Zvlášť v čase krízy," dodal maďarský minister zahraničných vecí.

Faymann v rozhovore pre dnešné vydanie denníka Österreich vyhlásil, že Rakúsko pozastaví platnosť schengenskej dohody, bude kontrolovať každého migranta na svojich hraniciach a zamietne vstup ekonomickým migrantom. Tých, ktorí neplánujú cestovať ďalej do Nemecka, nevpustia do Rakúska.

Kancelár ďalej zdôraznil, že Rakúsko bude vetovať finančnú pomoc všetkým krajinám, ktoré nebudú solidárne v migračnej otázke.

Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová v piatok avizovala, že Rakúsko zamietne vstup na svoje územie migrantom, ktorí neplánujú požiadať o azyl v Nemecku. Nemecko totiž podľa údajov rakúskej polície momentálne vracia do Rakúska každý deň veľký počet migrantov. Podľa informácií agentúry DPA ide približne o 200-300 osôb denne.