Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Szijjártó: Maďarsko a Japonsko budú spolupracovať v nukleárnej oblasti

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí Maďarska Peter Szijjártó. Foto: TASR – Martin Baumann

Szijjártó rokoval so šéfmi japonských rezortov hospodárstva, infraštruktúry a diplomacie, výsledkom čoho je uvedená dohoda o nukleárnej spolupráci.

Budapešť/Tokio 21. mája (TASR) - Maďarsko a Japonsko uzatvorili dohodu o spolupráci v nukleárnej oblasti, na základe ktorej budú spolupracovať okrem iného pri technologickom rozvoji malých jadrových reaktorov. Podľa agentúry MTI to oznámil v utorok v Tokiu minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Podľa vyjadrenia maďarského ministerstva zahraničných vecí Szijjártó rokoval so šéfmi japonských rezortov hospodárstva, infraštruktúry a diplomacie, výsledkom čoho je uvedená dohoda o nukleárnej spolupráci.

"Ide o najbezpečnejší, najlacnejší, najpredvídateľnejší a najekologickejší spôsob výroby veľkého množstva elektriny, ktorý je pre rast našich ekonomík v nasledujúcom období absolútne nevyhnutný," podčiarkol šéf maďarskej diplomacie.

Za dôležitý krok Szijjártó označil, že Maďarsko a Japonsko budú spolupracovať aj v oblasti predlžovania životnosti existujúcich blokov, na ktoré v Maďarsku prebiehajú prípravy v prípade už fungujúcich reaktorov elektrárne Paks.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)