Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Szijjártó: Maďarsko má v rámci Balkánu najlepšie vzťahy so Srbskom

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó Foto: TASR/AP

Maďarské podniky sa pritom zúčastňujú na srbskej privatizácii a na projektoch rozvoja infraštruktúry.

Budapešť/Subotica 18. októbra (TASR) - Maďarsko má so Srbskom najlepšie diplomatické a hospodárske vzťahy spomedzi krajín západného Balkánu. V srbskej Subotici to dnes uviedol maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó.

Šéf maďarskej diplomacie sa tam zúčastnil ako spolupredseda zmiešanej maďarsko-srbskej hospodárskej komisie na schôdzke tohto orgánu, informovala agentúra MTI.

Členovia komisie rokovali o rozvoji železničnej trate Budapešť-Belehrad, o budovaní železničnej trate Segedín-Subotica-Baja, ale aj o otvorení nových hraničných priechodov či o prepojení srbských a maďarských plynovodov.

Vzájomná výmena tovarov vlani dosiahla takmer dve miliardy eur, pričom v prvých siedmich mesiacoch zaznamenal vzájomný obchod 32-percentný rast.

Szijjártó ocenil postoj srbskej vlády k právam národnostných menšín. "Srbská vláda vníma dôležitú úlohu tamojšieho maďarského spoločenstva pri rozvoji dvojstranných (srbsko-maďarských) vzťahov," dodal Szijjártó.

Srbský minister hospodárstva Goran Kneževič uviedol, že maďarská i srbská strana hľadajú ďalšie možnosti investovania. Maďarské podniky sa pritom zúčastňujú na srbskej privatizácii a na projektoch rozvoja infraštruktúry.

Kneževič pripomenul, že v novembri sa za účasti premiérov oboch krajín uskutoční v Maďarsku spoločné srbsko-maďarské rokovanie vlád.