Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Zahraničie

Szijjártó: Maďarsko má záujem na rýchlom rozvoji západného Balkánu

Na snímke minister zahraničných vecí Maďarskej republiky Péter Szijjártó, archívna foto. Foto: TASR – Jakub Kotian

Budapešť poslala v utorok Čiernej Hore 2500 ochranných odevov na boj proti šíreniu nového druhu koronavírusu, oznámil šéf maďarskej diplomacie.

Budapešť/Podgorica 12. mája (TASR) - Maďarsko má bezpečnostný, politický i hospodársky záujem na rýchlom rozvoji krajín západného Balkánu, vyhlásil v utorok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v Podgorici, kde sa stretol so šéfom čiernohorskej diplomacie Srdjanom Darmanovičom.

Podľa agentúry MTI Szijjártó podotkol, že Maďarsko žije v susedstve krajín západného Balkánu, ktoré sú významnými obchodnými partnermi Budapešti, ale aj obľúbenými cieľmi maďarských investorov. Dodal, že táto oblasť leží na rizikovej migračnej trase.

Maďarsko preto podľa jeho slov podporí snahy chorvátskeho predsedníctva v Rade Európskej únie v tom, aby bola ešte pred júnom otvorená posledná z kapitol v prístupových rokovaniach a aby Brusel uzatvoril tých šesť kapitol, v ktorých je Čierna Hora už pripravená.

Budapešť poslala v utorok Čiernej Hore 2500 ochranných odevov na boj proti šíreniu nového druhu koronavírusu, oznámil šéf maďarskej diplomacie.

Darmanovič vyjadril Maďarsku vďaku za podporu a poznamenal, že koronavírusová pandémia spôsobila vážne zmeny v ekonomike Čiernej Hory, súčasne však potvrdila, že vzájomná spolupráca a pomoc prináša obom stranám pokrok. Podľa jeho slov Čierna Hora ráta s tým, že v letnej sezóne bude táto krajina už zónou bez nákazy, preto očakáva aj maďarských turistov.

Szijjártóa prijal v Podgorici aj prezident Milo Djukanovič.


Spravodajca TASR Ladislav Vallach