Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Szijjártó:Maďarsko nepodporí oklieštenie suverenity pri ochrane hraníc

Na archívnej snímke maďarskí policajti používajú proti migrantom vodné delo na hraničnom priechode Horgoš 2 16. septembra 2015. Foto: TASR/AP

Šéf maďarskej diplomacie o tom hovoril v súvislosti so summitom členských krajín EÚ, na ktorom budú hlavnými témami migračná kríza a boj proti terorizmu.

Budapešť 17. decembra (TASR) - Ochrana hraníc je najdôležitejšou súčasťou národnej suverenity a Maďarsko preto v žiadnom prípade nepodporí návrh, ktorý by túto suverenitu oklieštil, vyhlásil dnes v maďarskej verejnoprávnej televízii maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Šéf diplomacie o tom hovoril v súvislosti so summitom členských krajín Európskej únie, na ktorom budú hlavnými témami migračná kríza a boj proti terorizmu.

Očakáva sa, že Európska rada vyzve Radu ministrov, aby čo najskôr preverila návrh Európskej komisie na zriadenie stáleho orgánu - Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže (EPPS).

Szijjártó ale podotkol, že je možné súhlasiť s tým, že v prípadoch, keď krajina nedokáže ochrániť svoje hranice - ako napríklad teraz Grécko -, by na žiadosť daného štátu a s jeho súhlasom mohla existovať možnosť nasadiť na pomoc pri strážení hraníc spoločné európske sily.

"V žiadnom prípade to však nie je možné riešiť oklieštením národnej suverenity," zdôraznil.