Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Szijjártó: Maďarsko nikdy nebolo prisťahovaleckou krajinou

Na snímke Péter Szijjártó. Foto: TASR - Marko Erd

Zo vzájomných holandsko-maďarských vzťahov vyzdvihol Szijjártó úspechy v oblastiach hospodárstva a obrany.

Budapešť 11. marca (TASR) - Nedorozumenia medzi Maďarskom a Holandskom môžu vyplývať z toho, akú úlohu zohrávajú prisťahovalci v holandskej spoločnosti, povedal v pondelok maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó po schôdzke so šéfom holandskej diplomacie Stefom Blokom v Budapešti.

Szijjártó podľa agentúry MTI uviedol, že Maďarsko a Holandsko vnímajú svet odlišne, avšak napriek rôznym uhlom pohľadu môžu mnohé témy prerokovať, ak zostanú na pôde vzájomnej úcty.

"Maďarsko preukazuje úctu, ale ju aj očakáva. Očakávame tiež, aby iné krajiny vzali na vedomie, že o budúcnosti Maďarska môžu rozhodnúť iba Maďari," dodal maďarský minister.

Zo vzájomných holandsko-maďarských vzťahov vyzdvihol Szijjártó úspechy v oblastiach hospodárstva a obrany. Vzájomné rokovania podľa neho prispievajú k tomu, že vzťahy oboch krajín sú viac o spoločných úspechoch než o sporoch.

Blok zdôraznil, že Holandsko a Maďarsko majú silné dvojstranné väzby, ako sú spojenectvo v NATO, partnerstvo v Európskej únii a silné ekonomické vzťahy.

"Nemáme na všetko rovnaký názor, avšak vedú nás spoločné záujmy," konštatoval holandský minister. Zároveň podčiarkol nutnosť spolupráce členských krajín EÚ z hľadiska budúcnosti Maďarska, Holandska a celej Únie.