Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Szijjártó: Spoločný postoj s Rumunskom je, že treba chraniť hranice EÚ

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó Foto: TASR/AP

Podľa agentúry MTI maďarský minister podotkol, že v Európe sa vedie v tejto záležitosti pokrytecká politika a v súčasnosti je kontinent z juhu nechránený.

Budapešť/Bukurešť 29. januára (TASR) - Maďarsko a Rumunsko zastávajú spoločný postoj v tom, že je potrebné chrániť vonkajšie hranice Európskej únie, vyhlásil dnes v Bukurešti maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó po schôdzke so šéfom rumunskej diplomacie Lazarom Comanescom.

Podľa agentúry MTI maďarský minister podotkol, že v Európe sa vedie v tejto záležitosti pokrytecká politika a v súčasnosti je kontinent z juhu nechránený.

"Ak Grécko nebude ochotné plniť si svoje záväzky, potom bude treba vytvoriť iný obranný val so zainteresovaním Bulharska a Macedónska. Ak totiž nedokážeme zastaviť migračný tlak na Európu, tak príde ďalší 'Kolín', pritom sa bude bezpečnosť zhoršovať a bude stúpať teroristická hrozba," upozornil Szijjártó.

Šéf maďarskej diplomacie vyjadril nádej, že Rumunsko dokáže ochrániť svoje hranice a že Maďarsko už nebude musieť stavať ďalšie hraničné zábrany.

Comanescu v tejto súvislosti zdôraznil, že je nutné, aby si Európa vytvorila spoločný postoj k migračnej kríze, pričom jeho krajina súčasne považuje za dôležité odstrániť dôvody, ktoré vyvolali túto krízu.

Ministri deklarovali, že sú pripravení dať nový impulz maďarsko-rumunskej spolupráci. Dôraz z doterajších ťažkých a diskutabilných otázok, ktoré sa v zásade týkali spoločenstiev národnostných menšín, presunú na oblasti, v ktorých môžu vďaka spolupráci tieto krajiny dosiahnuť úspech.

Hovorili o vytvorení rámcového úverového fondu v maďarskej Eximbanke vo výške 380 miliónov eur, ktorý bude určený na rozvoj spolupráce medzi maďarskými a rumunskými podnikmi, ďalej o prepojení diaľničnej siete, o vytvorení nových hraničných priechodov, ale aj o prepojení plynovodov.