Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Szijjártó považuje za neprijateľné, že uznesenie EP obhajuje teroristu

Maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó, archívne foto Foto: TASR/AP

Šéf diplomacie pripomenul, že po uzatvorení maďarsko-srbskej zelenej hranice pri obci Röszke zaútočili ilegálni migranti kameňmi na maďarských policajtov. Vodcom útočníkov bol Ahmad H.

Budapešť 29. mája (TASR) - Maďarská vláda sa obráti na viaceré medzinárodné protiteroristické fóra, pretože považuje za neprijateľné a neznesiteľné, že uznesenie Európskeho parlamentu (EP) zo 17. mája namierené voči Maďarsku obhajuje človeka odsúdeného za terorizmus. Podľa agentúry MTI to dnes v Budapešti uviedol maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

Šéf diplomacie pripomenul, že po uzatvorení maďarsko-srbskej zelenej hranice pri obci Röszke zaútočili ilegálni migranti kameňmi na maďarských policajtov. Vodcom útočníkov bol Ahmad H., pričom EP sa v uvedenom uznesení zastal tohto migranta.

Tribunál v juhomaďarskom Segedíne 30. novembra uznal Ahmada H. v prvostupňovom konaní za vinného z teroristického činu a uložil mu desaťročný trest odňatia slobody.

Podľa verdiktu obžalovaný ako účastník masových nepokojov pri hraničných zábranách ilegálne prekročil štátnu hranicu a spáchal násilný trestný čin namierený proti policajtom, čo je v zmysle platných maďarských právnych noriem teroristickým aktom. Súd okrem odňatia slobody muža celoživotne vykázal z územia Maďarska a rozhodol, že sa môže dostať podmienečne na slobodu najskôr po uplynutí dvoch tretín trestu.

Szijjártó konštatoval, že EP sa uznesením vlastne postavil proti maďarským policajtom a proti Maďarsku v období, v ktorom čelí Európa nevídanej teroristickej hrozbe.

Minister dodal, že Maďarsko sa obráti na štyri medzinárodné protiteroristické fóra fungujúce v rámci Organizácie Spojených národov (OSN), Rady Európy, Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a Severoatlantickej aliancie. Dôvodom tohto kroku podľa Szijjártóa je požiadať uvedené organizácie, aby preverili, či uznesenie EP neprispeje k rastu terorizmu a k motivovaniu teroristov k ďalším útokom v Európe.

Uznesenie EP navrhuje spustiť voči Maďarsku proces právneho konania podľa článku č. 7 Lisabonskej zmluvy z dôvodu systematického ohrozovania právneho štátu. Jeho výsledkom môžu byť rôzne sankcie vrátane pozastavenia hlasovacieho práva v EÚ.