Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Szijjártó: Medzi Maďarskom a Rumunskom sú aj citlivé témy

Péter Szijjártó. Foto: TASR

Ministri sa okrem rozširovania siete hraničných priechodov dohodli aj na tom, že Rumunsko do roku 2020 zabezpečí, aby existujúce prepojenie plynovodov s plnou kapacitou mohlo fungovať oboma smermi.

Budapešť 27. februára (TASR) - Maďarsko sa usiluje udržiavať dobré medzištátne i medzivládne vzťahy s Rumunskom, na čo je však potrebný dialóg, povedal dnes v Budapešti maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, ktorý rokoval so šéfom rumunskej diplomacie Teodorom Melešcanom.

Podľa agentúry MTI Szijjártó podotkol, že bez dialógu nebude spoločných úspechov, a nevznikne ani dôvera medzi týmito krajinami a ich obyvateľstvom. "Nikto nespochybňuje, že existujú aj citlivé otázky, ktoré sa v zásade týkajú menšín. Dôležité je, aby nikto nemohol zneužívať akékoľvek politické či právne snahy o to, aby zastrašoval príslušníkov národnostného spoločenstva," dodal s poznámkou, že najcitlivejším komplexom vzťahov Maďarska sú práve vzťahy s Rumunskom.

Melesčanu vyjadril záujem o rozvoj vzájomných rumunsko-maďarských vzťahov a navrhol usporiadať spoločné zasadnutie maďarskej a rumunskej vlády. Oznámil, že s maďarským rezortným partnerom prioritne rokovali o témach, v ktorých majú podobné postoje, ale nevyhli sa ani záležitostiam, v ktorých sa názorovo rozchádzajú.

Rumunský minister vyzdvihol dôležitosť pravidelných konzultácií Rumunska s krajinami Vyšehradskej štvorky v otázkach, ktoré sú dôležité pre tieto krajiny. Dnešné rokovanie so Szijjártóom označil za významný prvý krok v procese, ktorý by mal viesť k príkladným vzťahom.

Ministri sa okrem rozširovania siete hraničných priechodov dohodli aj na tom, že rumunská strana do roku 2020 zabezpečí, aby existujúce prepojenie plynovodných systémov s plnou kapacitou mohlo fungovať oboma smermi. V súčasnosti je možné prepravovať plyn interkonektorom iba smerom do Rumunska.