Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Szijjártó: Medzinárodná situácia dobre vplýva na maďarsko-ruské vzťahy

Maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó, archívne foto Foto: TASR/AP

Minister poznamenal, že v uplynulých rokoch bolo Maďarsko západnými krajinami ostro kritizované za pragmatické vzťahy s Ruskom, dnes sa však o takéto vzťahy usilujú aj vtedajší kritici.

Budapešť 1. februára (TASR) - Po dlhých rokoch nastala v medzinárodnej politike situácia, ktorá priaznivo vplýva na rozvoj maďarsko-ruských vzťahov. Povedal to dnes v Budapešti maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, ktorý rokoval s ministerkou zdravotníctva Ruskej federácie Veronikou Skvorcovou.

Podľa agentúry MTI šéf maďarskej diplomacie poznamenal, že v uplynulých rokoch bolo Maďarsko západnými krajinami ostro kritizované za pragmatické vzťahy s Ruskom, dnes sa však o takéto vzťahy usilujú aj vtedajší kritici.

Minister spresnil, že Skvorcová je spolupredsedníčkou maďarsko-ruskej zmiešanej hospodárskej komisie, s ktorou pripravovali posledné detaily štvrtkovej návštevy ruského prezidenta Vladimira Putina. Jeho rokovania s premiérom Viktorom Orbánom sa podľa Szijjártóa budú týkať energetiky, vzdelávania, ťažkého priemyslu, ale aj investície v oblastiach farmaceutiky a poľnohospodárstva.

Dnes večer ešte bude maďarský minister zahraničných vecí rokovať aj s ruským rezortným partnerom Sergejom Lavrovom a zajtra ráno s ruským ministrom priemyslu a obchodu Denisom Manturovom.

Prílet Putina do maďarského hlavného mesta očakávajú napoludnie.