Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

P. Szijjártó: Medzinárodné procesy prospievajú maďarsko-ruským vzťahom

Maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó, archívne foto. Foto: TASR/AP

Ministri pripravujú návštevu prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina, ktorý má do Budapešti pricestovať 2. februára.

Moskva/Budapešť 23. januára (TASR) - Zdá sa, že medzinárodné procesy po veľmi dlhom čase konečne prospievajú rozvoju maďarsko-ruských vzťahov, povedal dnes v Moskve maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, ktorý sa stretol so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom. Píše o tom agentúra MTI.

Ministri pripravujú návštevu prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina, ktorý má do Budapešti pricestovať 2. februára. "Maďarská vláda sa veľmi vážne pripravuje na túto návštevu," zdôraznil Szijjártó.

Ďalej konštatoval, že dvojstranné vzťahy jeho krajiny s Ruskom veľa trpeli v prostredí medzinárodných sankcií voči Rusku, avšak pripravované spoločné hospodárske programy, akými sú regionálna spolupráca, maďarské technologické investície - najmä v oblastiach poľnohospodárstva -, ale aj spolupráca v strojárstve, sa dobre vyvíjajú.

Podľa Lavrovových slov je cieľom dnešnej schôdzky príprava februárovej budapeštianskej cesty prezidenta Putina. Súčasne však s maďarským rezortným partnerom preverili aj realizáciu dohôd, ktoré vznikli pred rokom v Moskve pri návšteve maďarského premiéra Viktora Orbána, dodal ruský minister zahraničných vecí.

"Maďarskí partneri potvrdili, že chcú pokračovať v maďarsko-ruskej spolupráci pri rozšírení atómovej elektrárne v Paksi za účasti spoločnosti Rosatom," cituje ruského ministra MTI.

"Ak sa Európska únia a Rusko nedokážu dohodnúť na podmienkach pragmatickej úzkej spolupráce, tak Únia stratí konkurencieschopnosť na medzinárodnom poli hospodárstva i politiky," povedal Szijjártó.

Putin navštívil Maďarsko 17. februára 2015, keď s maďarským premiérom Viktorom Orbánom rokovali najmä o otázkach energetiky. Predseda maďarskej vlády označil vtedy rokovania s Putinom za vážne, úspešné a dlhé. Zdôraznil nutnosť čo najskôr usporiadať vzťahy Európskej únie a Ruska.