Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Szijjártó: Najširšie práva maďarskej menšiny zaručuje Srbsko

Maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó, archívne foto Foto: TASR/AP

Povedal dnes v srbskom Belehrade maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó.

Budapešť/Belehrad 17. novembra (TASR) - Najširšie práva maďarskej menšiny v Karpatskom oblúku zaručuje Srbsko. Táto balkánska krajina poskytuje Maďarom menšinové práva nad európske očakávania, povedal dnes v srbskom Belehrade maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó.

Podľa agentúry MTI sa Szijjártó v rámci schôdzky zmiešanej srbsko-maďarskej hospodárskej komisie stretol so šéfom srbského hospodárskeho rezortu Goranom Kneževičom, s ktorým pripravovali spoločné zasadanie maďarskej a srbskej vlády. Schôdzka sa začne v nedeľu v juhosrbskom meste Niš.

Šéf maďarskej diplomacie zdôraznil, že z hľadiska hospodárskych vzťahov Maďarska a Srbska je dôležité, že srbská strana nenamietala rozvojový plán, ktorý Maďarsko sústredilo na Vojvodinu, kde žije maďarská menšina.

V rámci tohto programu poskytne maďarská vláda do roku 2018 nenávratnú pôžičku maďarským podnikateľom vo Vojvodine vo výške 20 miliárd forintov (64,4 milióna eur), pričom môžu ďalej čerpať výhodné úvery v celkovej výške 30 miliárd forintov (96,6 milióna eur).

"Našou filozofiou je podporiť maďarské národné spoločenstvá v mieste ich bydliska. Na to, aby boli silné v krajinách, v ktorých žijú, im treba poskytnúť aj ekonomickú silu," povedal Szijjártó. Ministri hovorili aj o najdôležitejšom aktuálnom spoločnom projekte - o modernizácii železničnej trate Budapešť-Belehrad.