Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Szijjártó na jeseň navrhuje konferenciu o migrantoch v Maďarsku

Maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó, archívne foto Foto: TASR/AP

Minister súčasne zverejnil najnovšie údaje o tom, že na maďarské územie vstúpilo od začiatku roka 72.893 ilegálnych prisťahovalcov, z nich 72.307 sa do krajiny nezákonným spôsobom dostalo zo Srbska

Luxemburg 7. júla (TASR) - Na medzinárodnej konferencii o migrácii, ktorá by sa v Maďarsku mohla uskutočniť v septembri alebo najneskôr v októbri, by popri členských krajinách EÚ a jej inštitúciách mohlo mať zastúpenie aj sedem nečlenských štátov, a to Albánsko, Bosna a Hercegovina, Čierna Hora, Macedónsko, Srbsko, Turecko a Kosovo.

Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó to naznačil v Luxemburgu po dnešných bilaterálnych rokovaniach s luxemburským ministrom zahraničných vecí Jeanom Asselbornom, ktorého krajina momentálne predsedá v Európskej únii, informovala agentúra MTI.


Podľa jeho slov by bolo významným výsledkom, ak by sa na tejto konferencii podarilo dosiahnuť dohodu so zainteresovanými krajinami, aby na svojom území dovolili zriadiť pracoviská EÚ, ktorých úlohou by bolo skúmanie oprávnenosti žiadostí potenciálnych azylantov priamo na mieste. To by výrazne zmiernilo migračný tlak, ktorému čelí aktuálne Maďarsko, konštatoval Szijjártó.

Minister súčasne zverejnil najnovšie údaje o tom, že na maďarské územie vstúpilo od začiatku roka 72.893 ilegálnych prisťahovalcov, z nich 72.307 sa do krajiny nezákonným spôsobom dostalo zo Srbska.

Maďarsko má osobitý záujem na tom, aby Európa a Európska únia našli čo najskôr spoločné odpovede na ilegálne prisťahovalectvo, zdôraznil Szijjártó. V tejto súvislosti vyzdvihol úlohu úradujúcej predsedníckej krajiny EÚ.