Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Szijjártó: Nemecko a Maďarsko chcú silnú a bezpečnú Európsku úniu

Na archívnej snímke Péter Szijjártó. Foto: TASR/AP

Péter Szijjártó vyzdvihol význam ekonomickej spolupráce Nemecka s krajinami strednej Európy, ktorú označil za kľúčovú.

Berlín/Budapešť 5. júna (TASR) - Záujmom Maďarska i Nemecka je silná, bezpečná a konkurencieschopná Európska únia. Povedal to v utorok v Berlíne maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó po schôdzke so šéfom nemeckej diplomacie Heikom Maasom.

Podľa agentúry MTI nemecký minister zdôraznil, že Nemecko je najdôležitejším hospodárskym partnerom Maďarska, v ktorom pôsobí už 6000 nemeckých firiem. Maas dodal, že dialóg medzi Nemeckom a Maďarskom treba posilňovať, pretože jednota v EÚ nebola nikdy taká dôležitá ako teraz.

K intenzívnejšiemu dialógu podľa slov šéfa nemeckej diplomacie prispeje aj decembrové budapeštianske nemecko-maďarské fórum zamerané v prvom rade na mladých ľudí vo veku do 35 rokov.

Szijjártó vyzdvihol význam ekonomickej spolupráce Nemecka s krajinami strednej Európy, ktorú označil za kľúčovú.

"Zhodli sme sa v tom, že obe krajiny chcú EÚ, ktorá dokáže ubrániť svoje hranice a pomôže v rozvoji okolitých regiónov. Tomu poslúži aj v utorok podpísaná dohoda o spoločnom maďarsko-nemeckom projekte rozvoja v oblasti vodohospodárstva v afrických krajinách a krajinách Blízkeho východu, ktorý napomôže tomu, aby sa mnohí utečenci mohli vrátiť do svojich krajín a žili dôstojný život vo svojej vlasti," uzavrel maďarský minister zahraničných vecí.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach