Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Szijjártó: Od Ukrajiny potrebujeme záruky v kauze školského zákona

Na archívnej snímke Péter Szijjártó Foto: TASR/AP

Ukrajinský zákon o vzdelávaní, ktorý nadobudol platnosť vlani v októbri, vyvolal obavy a protesty v Maďarsku, Rumunsku, Rusku a Moldavsku.

Budapešť 12. februára (TASR) - Maďarsko bez právnych záruk od Ukrajiny v kauze sporného školského zákona bude trvať aj naďalej na svojom doterajšom postoji. Vyhlásil to maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó v pondelok v Budapešti.

Podľa agentúry MTI šéf diplomacie zdôraznil, že jeho krajina sa nevzdá práva veta v medzinárodných organizáciách, pretože tým by prišla o jediný nástroj na vynútenie ochrany maďarskej menšiny na Ukrajine a prinútenie Kyjeva, aby splnil požiadavky medzinárodného práva.

Szijjártó pripomenul, že Maďarsko vetovalo zvolanie schôdzky výboru ministrov NATO-Ukrajina, ktorá sa mala konať 14. a 15. februára.

"Vyvíjali na nás nátlak, aby sme nevyužili právo veta, avšak odolali sme, pretože povinnosťou maďarskej zahraničnej politiky je ochrániť zahraničných Maďarov,"
dodal Szijjártó s poznámkou, že všetko so všetkým súvisí, preto neobstojí argument, že v rámci medzinárodnej organizácie nie je možné spájať menšinovú záležitosť s právom veta.

Záujmom Maďarska podľa jeho slov je vyriešiť túto situáciu. "V stredu sa môžu začať konzultácie medzi Maďarmi Zakarpatskej oblasti a ukrajinskou vládou, pričom maďarský kabinet vo všetkom podporí týchto Maďarov," zdôraznil minister zahraničných vecí.

Ukrajinský zákon o vzdelávaní, ktorý nadobudol platnosť vlani v októbri, vyvolal obavy a protesty v Maďarsku, Rumunsku, Rusku a Moldavsku. Spor je najmä o článok 7, v ktorom sa píše, že ukrajinský štát bude garantovať vzdelávanie od 5. triedy základnej školy len v ukrajinčine.

spravodajca TASR Ladislav Vallach