Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Szijjártó: Podporujeme Litvu v boji proti ilegálnemu prisťahovalectvu

Na archívnej snímke maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó. Foto: TASR/AP

Szijjártó pripomenul proces migrácie z Bieloruska smerom k Litve a podotkol, že spoločná hranica týchto krajín, ktorá je aj vonkajšou hranicou Európskej únie. meria 680 kilometrov.

Budapešť/Vilnius 7. júla (TASR) - Maďarsko podporuje Litvu v tom, aby ochránilo svoje hranice pred ilegálnymi prisťahovalcami, vyhlásil v stredu v litovskom Vilniuse maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

"Litva teraz čelí rovnakej mimoriadnej výzve, akej v roku 2015 čelilo Maďarsko, kedy na južných hraniciach státisíce migrantov narušilo naše hranice a tým aj našu suverenitu," povedal podľa agentúry MTI šéf maďarskej diplomacie, ktorý poukázal na novú hrozbu ilegálneho prisťahovalectva - na šírenie nového druhu koronavírusu.

Szijjártó pripomenul proces migrácie z Bieloruska smerom k Litve a podotkol, že spoločná hranica týchto krajín, ktorá je aj vonkajšou hranicou Európskej únie. meria 680 kilometrov. Tento rok narušilo uvedené hranice 1400 migrantov, kým vlani ich bolo iba 70. "Podľa Vilniusu je jednoznačná účasť bieloruského štátu v tomto procese," zdôraznil maďarský minister.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)