Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Szijjártó predvolal veľvyslanca Švédska za kritiku Maďarska

Na archívnej snímke Péter Szijjártó Foto: TASR/AP

Švédska ministerka zahraničných vecí Margot Walströmová uviedla, že maďarský premiér Viktor Orbán a taliansky minister vnútra Matteo Salvini vytvárajú spojenectvo proti demokratom a proti ľavici.

Budapešť 30. augusta (TASR) - Šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó vo štvrtok v Budapešti predvolal švédskeho veľvyslanca Niclasa Trouvéa, od ktorého očakáva vysvetlenie ostrej kritiky maďarskej prisťahovaleckej politiky zo strany viacerých švédskych ministrov. Informovala o tom agentúra MTI.

Švédska ministerka zahraničných vecí Margot Walströmová v stredu na Twitteri uviedla, že maďarský premiér Viktor Orbán a taliansky minister vnútra Matteo Salvini vytvárajú spojenectvo proti demokratom a proti ľavici.

Šéfka švédskeho rezortu pre migráciu Heléne Fritzonová zasa na seminári o otázkach Európskej únie, ktorý sa konal v uplynulých dňoch na juhu Švédska, kritizovala utečeneckú politiku Maďarska. Ministerka podotkla, že Szijjártóovi na schôdzke ministrov pripomenula, že v revolučnom roku 1956 Švédsko prijalo všetkých utečencov z Maďarska, od ktorého Švédsko teraz očakáva rovnaký zodpovedný prístup aj k spoločnej utečeneckej politike EÚ.

"Promigračná švédska vláda opäť zaútočila na Maďarsko," reagoval vo štvrtok pre MTI maďarský minister, ktorý zdôraznil, že Orbán a Salvini presadzujú vôľu Európanov a bojujú proti ilegálnej migrácii.

K prijatiu maďarských utečencov v roku 1956 Švédskom Szijjártó poznamenal, že Maďari, ktorí opustili svoju vlasť, v uvedenom roku v súlade s medzinárodnými zákonmi čakali v susedných krajinách, kým ich niektorá krajina prijala.

Švédsky veľvyslanec v Budapešti v uplynulých dňoch vyhlásil, že "očakáva odsúdenie Maďarska". Podľa maďarského ministra zahraničných vecí sa tak Trouvé jednoznačne postavil na stranu organizácií amerického finančníka Georgea Sorosa.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach