Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Szijjártó rokoval s Lavrovom o návšteve Putina v Budapešti

Na snímke minister zahraničných vecí Maďarskej republiky Péter Szijjártó. Foto: TASR Jakub Kotian

Szijjártó s Lavrovom, ktorý sa zúčastnili na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN, skonštatovali, že ruská strana bez zvyšku a v stanovenom termíne splnila uzavreté dohody.

Budapešť 25. septembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin 30. októbra opäť navštívi Budapešť, kde sa stretne s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. O detailoch návštevy rokoval v utorok v New Yorku šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó s ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom, informovala tlačová agentúra MTI.

Szijjártó s Lavrovom, ktorý sa zúčastnili na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN, skonštatovali, že ruská strana bez zvyšku a v stanovenom termíne splnila uzavreté dohody a že dodávky ruského zemného plynu sú zabezpečené aj pre budúci rok. Obe strany sú pripravené na rokovania o dodávkach aj pre ďalšie obdobia.

Ministri sa zhodli aj na tom, že príprava dostavby blokov atómovej elektrárne v Paksi pokračuje podľa harmonogramu.

"Maďarsko a Rusko sa dohodli na tom, že zosúladia svoje úsilie v ochrane kresťanov na Blízkom východe, pričom obe krajiny uznávajú, že kresťanstvo je v súčasnosti najviac prenasledovaným náboženstvom na svete," informoval Szijjártó.

Putin sa s Orbánom v období rokov 2013 - 2018 stretol každý rok, päťkrát v Moskve a dvakrát v Budapešti.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)