Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Szijjártó s Lavrovom pripravovali Putinovu návštevu

Foto: TASR/AP

Informovali o tom viaceré maďarské médiá odvolávajúc sa na vyhlásenie ruského ministerstva zahraničných vecí.

Budapešť 4. februára (TASR) - Príprava nadchádzajúcej návštevy ruského prezidenta Vladimira Putina v Budapešti bola hlavnou témou dnešného telefonického rozhovoru medzi šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom a maďarským ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom. Informovali o tom viaceré maďarské médiá odvolávajúc sa na vyhlásenie ruského ministerstva zahraničných vecí.

Podľa uvedeného vyhlásenia ministri zhodnotili dvojstranné vzťahy a aktuálne medzinárodné otázky súvisiace s Putinovou návštevou, ktorá sa má uskutočniť 17. februára.

Ruská agentúra TASS pripomenula, že ruská hlava štátu navštívila Maďarsko doposiaľ dvakrát, z toho Putin raz - v roku 2006, pričom teraz opätuje návštevu maďarského premiéra Viktora Orbána zo 14. januára 2014.

Orbán sa vlani v Moskve dohodol s Putinom o rozšírení maďarskej atómovej elektrárne v Paksi o dva nové reaktory. Kým ruské investície v Maďarsku dosiahli 1,5 miliardy dolárov (1,05 miliardy eur), maďarské investície v Rusku dosahujú takmer dve miliardy dolárov (1,75 miliardy eur, dodala agentúra TASS.