Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Szijjártó ku kritike z USA: Spojené štáty sú priateľom Maďarska

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Foto: TASR/MTI

V súvislosti s kritikou USA týkajúcou sa Maďarska šéf rezortu diplomacie dodal, že Maďarsko počúva hlas priateľov.

Budapešť 8. októbra (TASR) - Spojené štáty sú priateľom Maďarska, vyhlásil dnes v rozhovore pre denník Napi Gazdaság maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó.

Na nedávnu kritiku amerického prezidenta Baracka Obamu a bývalého prezidenta Billa Clintona reagoval Szijjártó slovami: "Tí, ktorí im povedali, že v Maďarsku platí všeobecné vládne obmedzovanie občianskych organizácií a je na ne vyvíjaný nátlak, nehovorili pravdu a zavádzali ich."

Obama na podujatí Clinton Global Initiative koncom septembra v New Yorku podotkol, že v niektorých krajinách sveta sa množia útoky voči občianskym organizáciám. "Od Maďarska až po Egypt občianska spoločnosť čoraz viac čelí nekonečnej regulácii a zjavnému zastrašovaniu," povedal prezident USA.

Podobnú kritiku postojov maďarskej vlády vyslovila aj štátna tajomníčka rezortu americkej diplomacie pre oblasť Európy Victoria Nulandová začiatkom októbra na fóre vo Washingtone. Túto kritiku však maďarský minister odmietol so zdôvodnením, že v regióne Maďarska žijú ľudia, ktorí majú radi slobodu, preto by nezniesli, keby ktokoľvek chcel túto slobodu obmedzovať.