Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Szijjártó: V SR je šanca, aby vznikla opäť stabilná vláda

Na archívnej snímke Péter Szijjártó Foto: TASR/AP

Szijjártó ďalej podčiarkol, že o vojne, migrácii a rodových otázkach uvažuje Fico rovnako ako Maďarsko.

Budapešť 1. októbra (TASR) - Maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó vyjadril v nedeľu v súvislosti s parlamentnými voľbami na Slovensku radosť z toho, že "ľudia v nespochybniteľne demokratických voľbách rozhodli jasne". Šéf maďarskej diplomacie na Facebooku napísal, že výsledky volieb otvárajú šancu na to, aby na Slovensku opäť vznikla stabilná vláda a aby sa ďalej rozvíjali slovensko-maďarské vzťahy, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"Všetky úspechy, ktoré v posledných rokoch pomohli vzťahom medzi oboma krajinami - ako napríklad výstavba mostov či otvorenie hraničných priechodov, sú výsledkom dohôd uzavretých s bývalou vládou Roberta Fica," zdôraznil maďarský minister.

Szijjártó ďalej podčiarkol, že o vojne, migrácii a rodových otázkach uvažuje Fico rovnako ako Maďarsko. "Jeho víťazstvo ponúka vážnu šancu na posilnenie spojenectva v rámci Vyšehradskej štvorky (V4)", dodal. "Blahoželáme a prajeme veľa úspechov!" dodal Szijjártó po slovensky na záver svojho statusu.

Víťazom sobotňajších predčasných parlamentných volieb na Slovensku sa stal Smer-SD so ziskom 22,94 percenta hlasov. Nasleduje Progresívne Slovensko so 17,96 percentami a Hlas-SD, ktorý získal 14,7 percenta. Do parlamentu sa dostali aj koalícia OĽANO a priatelia, Kresťanská únia a Za ľudí a tiež KDH, SaS a SNS. Volebná účasť dosiahla 68,51 percenta.


(spravodajca TASR Ladislav Vallach)