Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Szijjártó v Tokiu: V4 by mala užšie spolupracovať s Japonskom

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó Foto: TASR/AP

Japonsko a Maďarsko sa uistili o vzájomnej podpore aj v boji proti terorizmu.

Budapešť/Tokio 13. februára (TASR) - Maďarsko počas svojho predsedníctva vo Vyšehradskej štvorke (V4), ktoré prevezme v júli, bude venovať mimoriadnu pozornosť posilneniu spolupráce s Japonskom. Povedal to dnes v Tokiu maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó, ktorý sa v rámci oficiálnej návštevy Japonska stretol s japonským ministrom zahraničných vecí Fumiom Kišidom.

"Dohodli sme sa na prehĺbení spolupráce V4 s Japonskom, ktoré zdieľa názor, že krajiny strednej Európy významne prispievajú k hospodárskemu rastu Európskej únie. Preto táto krajina Ďalekého východu venuje veľkú časť svojej hospodárskej, investičnej a obchodnej pozornosti práve strednej Európe," cituje agentúra MTI Szijjártóa.

Šéfovia diplomacie Maďarska a Japonska ostro odsúdili severokórejské raketové skúšky, ktoré podľa nich zásadným spôsobom ohrozujú bezpečnosť celého okolitého regiónu.

Maďarský minister pripomenul, že aj Japonsko sa stavia k otázke migrácie veľmi prísne. "Japonsko si zachováva svoju národnú suverenitu. O tom, koho prijme, chce rozhodovať samo," dodal Szijjártó. Poznamenal tiež, že Tokio poskytuje výraznú humanitárnu pomoc krajinám Blízkeho východu, kde si aj Maďarsko stanovilo za cieľ ochraňovať kresťanské spoločenstvá.

Japonsko a Maďarsko sa uistili o vzájomnej podpore aj v boji proti terorizmu. Obe tieto krajiny sú členmi medzinárodnej koalície bojujúcej proti džihádistickej organizácii Islamský štát (IS), zdôraznil Szijjártó.

Japonsko je podľa jeho slov najvýznamnejším ázijským investorom v Maďarsku, kde je prítomných celkom 151 japonských firiem zamestnávajúcich 31.000 zamestnancov. Sedem z týchto podnikov uzavrelo s maďarskou vládou dohodu o strategickej spolupráci.

Šéf maďarskej diplomacie dnes v Tokiu podpísal dohodu o investovaní v Maďarsku s ďalšími štyrmi spoločnosťami v celkovej hodnote 26 miliárd forintov (84 miliónov eur). Z nich dve chcú investovať v oblasti automobilového priemyslu, jedna v potravinárstve a jedna v cestovnom ruchu.

Ministri tiež podporili za čo najskoršie uzavretie dohody o voľnom obchode medzi Japonskom a EÚ.