Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Zahraničie

Szijjártó vyzval hnutie Hamas, aby prepustilo maďarských zajatcov

Na archívnej snímke Péter Szijjártó. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Šéf maďarskej diplomacie pred zasadnutím Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) oznámil, že Hamas zadržiava aj piatich maďarských občanov.

Budapešť/New York 20. novembra (TASR) - Maďarská vláda požaduje, aby palestínske militantné hnutie Hamas prepustilo maďarských rukojemníkov a aby medzinárodné spoločenstvo urobilo všetko pre to, aby ľudí unesených z Izraela touto teroristickou skupinou čo najskôr prepustili. Podľa agentúry MTI to uviedol v pondelok v New Yorku maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Šéf maďarskej diplomacie pred zasadnutím Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) oznámil, že Hamas zadržiava aj piatich maďarských občanov. Takisto pripomenul, že ďalších 15 maďarských občanov uviazlo v Pásme Gazy. Vďaka spolupráci Egypta a Izraela sa však odtiaľ podarilo dostať von každému, kto odísť chcel. Szijjártó v tejto súvislosti označil za dôležité, aby civilných obetí vojny bolo čo najmenej.

"Preto nemôžeme prijať žiadne vyhlásenie, rozhodnutie alebo uznesenie, ktoré jasne a priamo neuvádza, že všetci rukojemníci musia byť okamžite, bezodkladne a bez akýchkoľvek podmienok prepustení. Žiadame, aby Hamas prepustilo rukojemníkov a aby medzinárodné spoločenstvo urobilo všetko pre oslobodenie rukojemníkov," povedal Szijjártó.


(spravodajca TASR Ladislav Vallach)