Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Szijjártó: Vzťahy Maďarska s Čínou neboli nikdy také dobré, ako teraz

Na archívnej snímke maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó. Foto: TASR - Marko Erd

Wang zdôraznil, že v časoch neistoty a medzinárodnej nestability Maďarsko stálo vždy na strane Číny.

Budapešť 12. júla (TASR) - Maďarsko je stredne veľká krajina s mimoriadne otvorenou ekonomikou, a z hľadiska výkonu jej ekonomiky je dobrou správou, že vzťahy s Čínou, ktorá zohráva dôležitú úlohu vo svetových zmenách, neboli ešte nikdy také dobré, ako sú teraz. Povedal to v piatok v Budapešti maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó po schôdzke so šéfom čínskej diplomacie Wang Im.

Podľa agentúry MTI Wang zdôraznil, že v časoch neistoty a medzinárodnej nestability Maďarsko stálo vždy na strane Číny. "Maďarsko je spoľahlivým partnerom, preto ho Čína bude aj naďalej podporovať," dodal čínsky minister.

Maďarsko i Čína pracujú podľa Wanga na úspechu projektu známeho ako Nová hodvábna cesta, na čo najskoršom začatí projektu modernizácie železničnej trate Budapešť-Belehrad, pričom Čína očakáva ďalšie maďarské poľnohospodárske produkty na svojom trhu.

Szijjártó pripomenul, že Maďarsko bolo prvou krajinou Európskej únie (EÚ), ktorá podpísala dvojstrannú dohodu týkajúcu sa projektu Nová hodvábna cesta a dodal, že otvorenie sa Maďarska východu slúži záujmom maďarskej ekonomiky. Čo najužšia a najúčinnejšia spolupráca s Čínou je podľa jeho vyjadrenia aj záujmom Európy.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)