Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Zahraničie

Szijjártó: Zo sankčného zoznamu sme chceli vyradiť deväť Rusov

Na snímke maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Foto: TASR/AP

Podľa vyjadrenia maďarského ministra niekoľko stredoázijských krajín avizovalo Budapešti, že týchto deväť podnikateľov plánuje realizovať dôležité investície.

Budapešť 24. februára (TASR) - Maďarsko sa usilovalo vyradiť zo sankčného zoznamu Európskej únie deviatich ruských podnikateľov, uviedol pre ruskú agentúru RIA Novosti šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó. Na rozhovor upozornil v piatok server Telex.hu, informuje spravodajca TASR.

Podľa vyjadrenia maďarského ministra niekoľko stredoázijských krajín avizovalo Budapešti, že týchto deväť podnikateľov plánuje realizovať dôležité investície. "Nechápu, prečo s nimi nemôžu spolupracovať," dodal Szijjártó, podľa ktorého sankcie musia mať silný právny základ. Ak v niekoho prípade právny základ nie je splnený, tak to maďarskej vláde nestačí, zdôraznil šéf maďarskej diplomacie.

Denník Népszava vo štvrtok napísal, že vláda premiéra Viktora Orbána pri rokovaniach o desiatom sankčnom balíku chcela pôvodne vyradiť zo sankčného zoznamu deväť osôb – v stredu to boli však už iba štyri osoby. Ani v ich prípade však neuspela. Budapešť pôvodne nepodporila ani rozšírenie sankcií na rodinných príslušníkov a bola aj proti predĺženiu už platných sankčných opatrení z pol roka na jeden rok.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)